tiistai 6. tammikuuta 2009

Tv-huvit osa 1

Meillähän on nykyään sitten telkkari. Ja sieltä tulee ohjelmaa. Paljon ohjelmaa. Tv hommattiin lähinnä kielen oppimisen kannalta, koska on kai väistämätöntä, että jos pitää telkkaria auki koko päivän, sieltä tarttuu automaattisesti japania päähän? Ai ei ole?

No, ainakin voi päivitellä niitä ohjelmia. Paljon on taatusti vielä näkemättä, mutta toistaiseksi nämä seuraavat ovat jääneet erityisen hyvin mieleen:

- Dubatut ulkomaanuutiset. Kuulemma mahdollisesti kanavalla 7 näkyy dubbaamattomiakin, mutta meillä ei näy kanavaa 7 ollenkaan, ainakaan kanavan 7 paikalla. Joten on pakko katsoa näitä dubattuja. Ne on hillittömiä. Esimerkiksi jonkun kriisin aikaan (saattoi olla Mumbain tapahtumien kertausta tai Bangkokin yökerhopaloa) meni meidän osaltamme vakava asia hekotteluksi, kun kuunneltiin erittäin eläytyvää, dramaattista, tunteellista japaniksi dubbausta... Välillä tuntuu, että se dubbaaja on yksi ja sama äijä, joka dubattavan henkilön mukaan vain vaihtaa vähän äänensävyä. Ja sitten eläytyy... Vielä ei ole osunut kohdalle ketään julkisuuden henkilöä, jota dubattaisiin. Obamaa odotellessa.

- Juopoilla huvittelu. Nää on näitä piilokameran tapaisia, mutta tässä maassa ne tuntuvat jotenkin vähän rankemmilta! Eilen katsoin ohjelmaa, jossa seurattiin eri paikkaan sammuneiden juhlijoiden heräämistä ja toilailua. Täällähän ylipäänsä ei hirveästi välitetä sammuneista ihmisistä, ja viikonloppuisin niitä lojuu aika lailla joka puolella :) Poliisit eivät yleensä puutu asiaan. Baareissakin näkee aina muutaman sijoilleen simahtaneen. Eli siis, miksei niitä sitten kuvattaisi ohjelmaan? Oli aika älyttömiä. Ihmisten kasvot oli sumennettu, mutta muuten kyllä kaikki näytettiin. Yksikin salaryman hortoili liikenteen seassa taksia huitomassa, autot suhas ohi edestä ja takaa ja tämä horjui menemään polvet koukussa. Sitten oli kännikaloja, jotka unohtelivat kännykkänsä ja laukkunsa sammumispisteeseensä, ja sit seurattiin, että missä vaiheessa he huomaavat hukanneensa jotakin... Sit oli jotain tosi pahoja, verisin naamoin keskellä Shibuyan liikennevaloja makoilevia nuoria jätkiä. Mutta pahin (ja hauskin, epäilemättä) oli kyllä heppu, joka oli sammunut juna-aseman penkille, heräs siitä, veti housut kinttuihin ja kävi istumaan penkin ja seinän väliseen rakoon kuin pöntölle - ja antoi tulla....

- Lapsilla huvittelu. Toki Suomessakin nähdyissä piilokamerajutuissa lapsille tapahtuu hassuja pyllähdyksiä ja muuta, mutta nää Japanin versiot tuntuvat niin systemaattisilta, ja aika rankoilta... Katsoin kerrankin ohjelmaa, jossa noin 2-vuotias lapsi yritti uudestaan ja uudestaan päästä sellaisen leikkiradan läpi, mutta aina se putosi liukumäen jostain ihme reiästä maahan, siis aika korkealta! Ja taas uudestaan... (Ja kuvaaja taatusti tiesi, että se lapsi jälleen putoaa siitä reiästä...) Oli kyllä sinnikäs muksu!

Sitten kuultiin tutuilta, että sellainenkin ohjelma on ollut, jossa pieni lapsi (joku 4-vuotias) lähetetään omin päin matkaan tehtävänään ostaa jotain tiettyä asiaa vaikka jostain kaupasta. Kuvaajat seuraavat sitä salaa, ja lapsi lähtee rohkeasti ja itsevarmana liikkeelle. Mutta sitten se kääntyy väärälle tielle (tietysti!), joutuu eksyksiin ja rääkyy ja vaeltaa ihan hukassa, ja kuvaajat sitten seuraavat, että millaisia ratkaisuja se lapsi tekee tilanteesta selvitäkseen...

No sit on tietty ihan normipiilokamerajuttuja, joita japsit tuntuvat rakastavan. Tänään katsoin yhtä, jossa oli aika hauskoja. Oli kaks pikkupoikaa, jotka seisoivat kalliolla tuulessa, sitten toiselle tuli pissihätä ja se alkoi pissiä, mutta tuuli niin, että kaikki meni sen toisen pojan päälle! Haha..

- Eläimillä huvittelu. Näitä on varmasti paljonkin, mutta kovin paljon ei vielä oo tullut vastaan. Yhden näin tänään, siinä kisuparka nukahti korkean kaapin päälle ja putos sieltä koko matkan lattialle, iskeytyen ensin videoihin ja telkkariin... Onneksi kissat aina selviävät pudotuksista! Netissähän oli se yks hauska, jossa koiran kuonon ja pään päälle pinotaan herkullisia lihapaloja tarkoituksena kisata, että kuka saa kasattua koiransa päälle niitä lihoja eniten, ennen kuin koiralta palaa pinna. Ja hauvoilta kuola valuu valtoimenaan, mutta tuokin kyseinen haukku kesti melkoisen keon! :)

- Vanhuksilla huvittelu. Näitä oon nähnyt vasta yhden. Se oli kyllä sairaan hauska. Taustalla soi My Heart Will Go On, kun sellainen mummo joutui veneen ja laiturin väliin tilanteeseen, että se piti käsillä veneestä kiinni, kun jalat olivat vielä laiturilla. Sitten vene, jossa pappa sitä odotti, ja laituri alkoivat erkaantua toisistaan, ja vääjäämättömästi mummo kohtasi kohtalonsa ja läsähti mahalleen veden alle! Se oli erityisen hauska juuri sen taustamusiikin vuoksi.

No, sit on tietysti kaikki sekopäiset kisailut ja visailut, joista en ole oikein päässyt vielä jyvälle. Yhdessä kypäräpäinen kilpailija roikkui katossa olevassa moottorisahassa (!) käsillään kiinni ja sitten laskettiin, kuinka monta kierrosta se pysyi siellä ilmassa, kun saha laitettiin päälle... Ja yhdessä oli sellainen pieni karuselli studiossa, ja karusellin tuolilla istuvat joutuivat syömään jotain ihme ruokia ja sitten niitä pyöritettiin, ja sitten ne taas söivät ja voivat pahoin...

Ja sit on toki ylinäytellyt saippuasarjat, joita ei kyllä kestä katsoa. Ja eilen katsoimme hämärää englannin kielen opetusohjelmaa, jossa oppilaista yksi oli naiseksi pukeutunut mies, yksi naispainija ja opetusmatskuna oli muun muassa Matrixia ja Keanu Reevesin tapaaminen... Sama japaniksi, kiitos!

EDIT. Mitähän mieltä tästä sitten olisi.... (Monet ovat olleet hyvin vihaista mieltä!)

Jatkakaamme kulttuurimatkailua,
terkuin Tv-toimittaja

5 kommenttia:

Pauliina kirjoitti...

Suomessa (oliskohan Nelosella?) on alkamassa Reikä seinässä -niminen ohjelma. Kyllä, formaatti on japanilainen. Kiinnostavaa nähdä, miten taipuu suuri suomalainen moiseen...

Okusan kirjoitti...

Aa joo, se, jossa vauhdilla mennään kohti tietynmuotoista reikää seinässä, ja sitten pitää muuttaa asentonsa niin, että mahtuu siitä reiästä läpi - tai putoaa veteen (totta kai!) :) Sehän oiskin hauskaa, jos ne reiät olisivat jo valmiiksi liian pieniä suomalaisille...

Hassua kyllä, nuo kaikki ohjelmat täällä ovat jotenkin aina hauskempia juuri siksi, että niissä on japanilaisia. Jos niissä yhtäkkiä onkin esim. jenkkejä, ne ovat ihan tylsiä. Kai siinä hauskuudessa yhdistyvät japanilaisten sekopäinen "huumorin"taju, kohteliaisuuspakot ja kasvojen menetysasiat, verbaalinen ilmaisu ja joku kulttuurinen toiseussfääri.

Yan-san kirjoitti...

Jotkut amerikaanot sentään ovat hauskoja Japanin telkkarissa:

http://www.videosift.com/video/MR-SPARKLE-Simpsons-parody-surreal-Japanese-commercials

http://uk.youtube.com/watch?v=RfsJx8J4EBA

suvi kirjoitti...

Mä oon niiiin kateellinen tuosta tv-tarjonnasta mitä siellä on!!!
Vähän muuttuisi elämänlaatu paremmaksi, jos saisin katella tommosia ohjelmia, prrrkl.

Ja täällä vaan kidutetaan just joillain Reikä seinässä-tyypisillä tapauksilla, joissa mm. joku mukahauskaihana Janne Kataja yrittää sujahtaa läpi häntä lähestyvän seinän reiästä. Voi elämä.

Okusan kirjoitti...

Jaa-a, kuinkahan Katajan poika "sujahtaa"..?! ;D

No, en nyt elämänlaadun parantumisesta tiedä. Enemmän tuntuu siltä kuin aivoista sulaisi jotakin pois, kun on hetken tuijottanut jotain tyhjäpäistä sekoilua, josta ei käsitä alkua saatikka loppua eikä etenkään sitä, mitä välissä tapahtui! :) Mutta hauskaa se on (pieninä annoksina)!