torstai 29. tammikuuta 2009

Pallokala on taivaallinen makukokemus

Tuli puhetta, että vieläkö Japanissa syödään pallokalaa. Kyllä syödään, ja voinkin nostaa esille tuoreen aihetta käsittelevän uutisen tiistailta.

Tiistain vastaisena yönä kolme ihmistä sairastui vakavasti ja neljä sai oireita syötyään fugua eli pallokalaa Tsuruokassa sijaitsevassa ravintolassa. Koska pallokala on hyvin myrkyllinen, tulee ravintolalla olla lupa fugun tarjoilemiseen. Ja ruokailijalla tietynlaista seikkailumieltä sen syömiseen. Tämä Yamagata-prefektuurin Tsuruokassa oleva Kibun-ya päätti tarjoilla kalaa ilman asianmukaista lupaa. Ja lopputulos kertoo, kuinka harkittu teko tämä oli kokilta.

Pallokalan tetrodotoxin on kirottua myrkkyä, koska varsinaista vastamyrkkyä ei ole. Neljä vähemmän oireita saanutta oli kokenut tyypilliset hermostomyrkyn oireet, eli tunnottomuutta käsissä ja jaloissa. Kolme muuta ruokailijaa eivät olleet yhtä onnekkaita ja hengitysvaikeuksien myötä olivat menettäneet tajuntansa. Käsittääkseni pallokalaa syötäessä on tarkoitus kokea pientä puutumista pelkästään kielessä tai suussa, mutta ei mitään sen laajemmalle leviäviä oireita. Kalan myrkky sijaitsee sisäelimissä, mutta ei lihassa, joten huolellisesti valmistettuna edellytykset hengissä säilymiseen pitäisivät olla olemassa.

Japanin terveysministeriön mukaan vuonna 2007 kolme ihmistä kuoli ja 44 sairastui syötyään fugua. Valmistuslupasääntelystä huolimatta.

Lähteet: The Register ja Japan Today.

Kokin kommentit Japan Today -uutisessa.

3 kommenttia:

/mek kirjoitti...

Joka vuosi kuolee muutama ihminen pallokalaan, poikkeuksetta itse valmistettuun. Ongellahan sitä pallokalaakin voi saada.

Eka kerta kun kuulin, että ravintolassa olisi vahinko käynyt. Silti uutena vuotena mochiin eli sitkostettuun riisiin kuolee aina enemmän porukkaa.

Anonyymi kirjoitti...

Luin kesän aikana aika montakin uutista siitä, kuinka ihmisiä oli kuollut ravintolassa tarjoiltuun pallokalaan. Yhdessä tapauksista pallokalaa oli tarjoiltu lohena!?!

Nuo tapaukset tosin sattuivat muissa aasian maissa, kuin Japanissa.

-Rii

Janne kirjoitti...

Noo, onneksi meikällä on kalan suhteen nollatoleranssi, joskin jos sitä suuhun eksyisi, niin lopputuloksen suhteen ihan sama, olisiko pallon muotoinen vai litteä kampela, heko heko.