perjantai 23. tammikuuta 2009

Normaali päivitys

Saimme hyvän kysymyksen: "Onko siellä oikeasti yhtään mitään "normaalia" asiaa?"

Tätä onkin kiintoisaa pohtia. Siis KAIKKI täällä olevat asiathan ovat "normaaleja" japanilaisille, tietysti, ja suomalaisia normaaliuskäsitteitä on ihan hyvä toisinaan puistella. Tähän aihepiiriin saattaisi liittyä myös kysymys "Onko Japanissa yhtään mitään loogista?", koska toisinaan tuntuu, että ei, kerta kaikkiaan ei ole. Ja koska loogisuus on länsimaita hallitseva, "normaali" määre, täytyy kai tulla tulokseen, että Japanissa ei oikeasti ole yhtään mitään "normaalia" asiaa.


Mutta yritimme kuitenkin parhaamme. Tässä lista asioista, jotka Japanissa ovat "normaaleja", ainakin teoriassa. Käytännön toteutus löytyy sulkujen sisältä.


* Hanasta tulee juotavaa vettä. (Mikä on hieno seikka, kun Aasiassa kuitenkin asutaan. Vesi tosin maistuu ja haisee vahvasti kloorille.)

* Laskuja tulee ja ne pitää maksaa. (Jos osaa.)

* Peti pitää sijata ja lattiat imuroida. (Lue: on pakko. Koska peti ei mahdu päiväksi lattialle ja nukaton nukkuminen onnistuu ainoastaan, mikäli imuroi JOKA päivä.)

* Liikkuminen tapahtuu junilla/metroilla/autoilla/busseilla/pyörällä/jaloilla ja aineensiirtimiä käytetään harvemmin. (Ja jos junassa/metrossa/bussissa käyttää korvakuulokkeita, sulkee silmänsä ja unohtaa olevansa puserruksissa kuin purkkikala, voi miltei kuvitella matkustavansa normaalisti. Paitsi että
liikkuminen tapahtuu vasemmanpuolisesti eli ihan epänormaalisti.)
* Sähkö on sinistä ja sattuu. (Mutta sitä ei juuri tarvitse, koska kaasu skulaa. Ja sähkö sattuu siksi, koska se maksaa niin paljon.)
* Kengännauhat sidotaan itse. (Tämä on ehkä normaalein asia.)

* Sukat laitetaan jalkaan yksi kerrallaan. (Ja mielellään kolmet päällekkäin, että tarkenee, ja johonkin väliin voi sijoittaa varpaidenlämmityslätkän.)

* Roskat on vietävä ulos. (Mutta oikeassa pussissa, oikeana päivänä, oikein taiteltuna ja paketoituna kauniisti kuin syntymäpäivälahja - ettei mummo suutu.)

* Pankissa ei ole kiva asioida. (Mutta siellä joutuu, mikä ei ole normaalia.)

* Töitä täytyy tehdä. (Yan-san: Liikaa ja epäloogisin menetelmin. Oku: Jos on lämpölätkä ja sähköhuopa, koska kotityöläinen ei muuten tarkene.)

* Ikkunoissa on verhot. (Joita ei tarvitsisi, sillä ikkunat ovat savulasia eli niistä ei joka tapauksessa näy läpi.)

* Ihmiset yskivät. (Etenkin vanhat miehet. Mutta niistää ei saa, koska se on jotenkin säädytöntä. Niiskuttaa saa. Ryystää pitää.)

* Elokuvissa voi käydä. (Jos löytää elokuvan, jota ei ole dubattu ja on halukas pulittamaan siitä 15 euroa.)

* Kampaajalla voi käydä. (Jos tahtoo ohentaa hiuksensa piloille. No voi käydä erittäin miellyttävästikin, hieronnan ja hemmottelun kera.)

* Talvella on kylmä. (Ulkona, sisällä, vessassa, suihkussa, sängyssä.)
* Jogurtit on aika hyviä. (Mehut, maito ja leivät varsin pahoja.)

* Maito on pääasiassa valkoista. (Se voi myös olla vaaleanpunaista, keltaista tai ruskeaa, mutta edelleen varsin pahaa.)

* Kaupoissa on hedelmiä. (Joita ei tunnista.)

* Ihmiset ajattelevat. (Ensin tunteella, sitten järjellä.)
* Ihmiset ovat tyhmiä ja viisaita. (Mutta kumpi on kumpi?)
* Täällä on lapsia. (Mutta kuulemma liian vähän. Ja monet on ihmeellisen isopäisiä ja paljain jaloin pakkasella.)
* Täällä juodaan. Alkoholiakin. Etenkin alkoholia. (Jota ei edes lasketa huumeeksi. Sekös vasta onkin normaalia!)
* Täällä syödään. (Paljon, aina ja lihaa.)

* Täällä toimitetaan muitakin ihmisten perustarpeita. (Paitsi avioliitossa.) (Siksi niitä lapsia on liian vähän.)
(Niitähän on Suomessakin kuulemma liian vähän.) (Eli täällähän on ihan normaalia!)

3 kommenttia:

Yan-san kirjoitti...

Hyvät mehut ovat harvassa. Mehuja, joista kumpikin oikeasti pitää on kaksi: Tropicana Orange ja sitten joku Pink Grape.

Omppumehut maistuvat järkiään liian makeilta tai sitten muuten oudoilta. Ja monet mehut ovat sellaista "juissia", joka melkeinpä kirvelee kuivassa suussa.

Joka tapauksessa, kaikkeen tottuu ja noita ei-niin-hyviäkin kykenee juomaan.

Janne kirjoitti...

Hienoa!!!!

- Ja kengät riisutaan sisällä jalasta, eikö?
Tosin tuo näyttää olevan epänormaalia Jenkeissä, sikäli jos on TV-sarjoja uskominen. Ja miksi emme uskoisi. ;)

Joo, ihminen on sopeutuvainen ja eipä se peruseläminen siellä varmastikaan sen kummallisempaa ole, kuin täälläkään. Erona enemmän ihmisiä ja ennenkaikkea kaikki ne kivat ja omituiset vempaimet ja keksinnöt. No, näyttäisi, että se yleinen käyttäytyminenkin on kohteliaampaa ja siivompaa.

Okusan kirjoitti...

Juu kyllä riisutaan, siksi ne nauhatkin pitää joskus sitoa :) Kengät pitää riisua myös, jos menee vaatekaupassa sovituskoppiin. No, kengät pitää riisua ihan missä vain on mahdollista ne riisua.

Täällä ollaan niin kohteliaita, että tulee todella kummallinen ja huono olo, jos yhtäkkiä joku ei olekaan kohtelias. Sitä miettii koko päivän ja muistelee vielä jälkeenkin päin, että mitä tein väärin. Mutta ei sellaista kyllä yleensä tapahdu ikinä.