perjantai 16. tammikuuta 2009

Hanskat naulaan

Muistan jo vuosia sitten Helsingissä hämmästelleeni nähdessäni japanilaisia turisteja, että miksi heillä ei ole hanskoja kädessä, vaikka on pakkasta. Kerrankin olin valokuvaamassa Seurasaaressa ja siellä japanilaiset hieroivat käsiä yhteen ja irvistelivät, kun kylmä selvästikin sattui käsiin. Kysyin asiaa Suomessa japanilaiselta työkaverilta, mutta hän sanoi, että kyllä ihmiset käyttävät hansikkaita.

Tänä aamuna ulkolämpötila oli lähellä nollaa (ja sisälämpötila varmaan samaa luokkaa). Tullessani ulos sormet olivat jo valmiiksi kohmeessa ja sitten vielä lisää, kun näpläsin pihalla hetken mp3-soittimen kanssa. Kun sain lopulta sormikkaat käteen, niin hämmästelyni palautui mieleen. Niinpä päätin laskea monellako ihmisellä on hansikkaat kädessä matkalla asemalle.

Isommista ihmisryppäistä en saanut jokaista käsiparia katsottua, mutta laskettuja ihmisiä oli 76 ja vain 21:llä oli hanskat. Todellakin, omat kädet olivat jäätyä jo alle minuutin ulkoilun jälkeen ja 72% ihmisistä kulki kädet paljaina. Eikä pelkästään kävellyt, vaan näistä noin viisi ajoi avokäsin pyörällä ja yksi jopa moottoripyörää.

Ehkä osa japanilaisista ei vielä tunne kylmää tuollaisessa lämpötilassa. Toisaalta esim. työkaverit hokevat aina "samuiiiii" (kylmää), kun mennään lounaalle, ja minusta ei yleensä silloin edes tunnu erityisen kylmältä. Joka tapauksessa, tänä aamuna vastaan tulleista ihmisistä melko suuri osa kulki kasvot peruslukemilla, mutta sitten oli näitä, jotka olivat vetäneet hihat käsien päälle, hieroivat kävellessään käsiä yhteen tai vaihtoivat pienen hetken välein laukun toiseen käteen, jotta saavat käden taskuun. Tulipa vastaan joku avonaiseen kauluspaitaan ja t-paitaan sonnustautunutkin, joka hytisi niin, että koko tyyppi tärisi. Onneksi en sentään nähnyt kouluun meneviä lapsia shortseissa. Toisin kuin joulukuussa. Yhdet paljaat reidet tallasivat vastaan, mutta se on sitä individualistista massamuotia ja kärsimys kaunistaa.

Onhan tämä toki aivan erilaista kuin Suomessa. Täällä pärjää halutessaan ympäri vuoden ilman pipoa, hansikkaita ja jopa toppatakkia. Toisin kuin Suomessa ne ovat välttämättömyys (nyt joku helsinkiläinen pissis voisi väittää muuta, mutta en hyväksy). Ei täälläkään mukavaa olisi ilman noita varusteita ja kylmä (l. viileä) kausi on aika pitkä. Eli kunnon asusteet tekevät oleskelun huomattavasti miellyttävämmäksi. Onneksi japanilaiset ovat kekseliäitä:Tällaiset skooterikintaat ovat aika uskomaton keksintö. Sen sijaan, että ratkaistaan ongelma (käsien paleleminen) käyttämällä hanskoja, tehdäänkin tuollaiset laitteeseen kiinteästi rakennetut kädenlämmittimet. Nyt voi siis varmaan odotella näkevänsä tikapuukintaita, ovenkahvakintaita, viemärinkansikintaita ja vaikka palautuspullokorikintaita. Vastaavat olen nähnyt monissa jakelumopoissa ja polkupyörissä. Jakelutehtävissä noiden kätevyyden voi ymmärtääkin, kun pitää näprätä papereiden tai laitteiden kanssa. Silloin ohuetkin hanskat voivat olla tiellä. Jos itse saan valita, että laitanko käteen sisällä kuivassa (ja joskus jopa lämpimässä) olleet sormikkaat vai ujutanko käteni tuollaisiin ulkona kylmässä ja kosteassa olleisiin loukkuihin, niin en joudu edes miettimään vaihtoehtoa.

8 kommenttia:

/mek kirjoitti...

Mutta mopohanskoissa onkin sähkölämmitys...

Itse kuljen duunimatkat mieluiten paitahihasillani, sillä metrossa on saunalämmitys ja miljoona ihmistä toppatakeissaan ja kaulahuiveissaan eli aivan tajuttoman kuuma.

Yan-san kirjoitti...

Itse asiassa mietinkin, että olisikohan noissa vehkeissä joku lämmitys, mutta sitten koitin olla järkevä, että ei kai kukaan niin hullu...

Tuo metron ja junan kuumuus on aika rankkaa. Se on auttanut paljon, että ei ole mennyt Yamanotessa istumaan. Ne penkkien alla olevat lämmittimet ovat ihan älyttömän kuumia ja monta kertaa onkin saanut hypätä selkä märkänä ulos junasta.

Mutta on minulla ulkona liikkuessa takki päällä. Tosin, juoksulenkkejä lukuun ottamatta.

Yan-san kirjoitti...

Itse asiassa, kun katson tuota ottamaani kuvaa tarkemmin, niin siinähän onkin laitettu punainen katkaisin ja noihin "kintaisiin" menee johdot.

Okusan kirjoitti...

Taitavat olla japanilaiset todella karaistuneita, niin kylmään kuin kuumaankin. Monta lasta ja vauvaakin näin tänään hanskoitta, kengittä, hatuitta, huiveitta, pohkeet paljaina, tuulen tuivertaessa tukassa. Ellei siinä karaistu, niin missä sitten. Me suomalaiset ollaan ihan herkkiksii...

Ja katsotaan vaan sitten kesähelteellä, niin nuo varmasti näyttävät kuin juuri kauneussalongista tulleilta, raikkailta ja huolettomilta - kun me hikoilemme ja läähätämme punaiset naamat kiiltäen ja valuen.

eija kirjoitti...

Ei kai se ihme ole jos mopoissa on sähköhanskat. Sainhan mäkin joululahjaksi ne tietsikkahanskat, jotka kuumenee tosi nopsasti. Kiinalainen keksintö sekin!
Koettakaa nyt jotenkin selvitä tuon samuiiiiin kanssa :)

Anni kirjoitti...

Hahhah, noi lopun kädenlämmittimet!

Musta tuntuu että englantilaisilla on ihan sama ongelma. Porukka käveli shortseissa ja t-paidassa melkein pakkasellakin - mutta ne vaan hymyilee tyytyväisinä! Mekkoa ja ohuita sukkahousuja tytöt käytti koulupuvussaan ympäri vuoden, vaikka housujakin sai käyttää(näin tasan yhdellä tytöllä koko koulussa).

janne kirjoitti...

Kaikki on suhteellista. Uutenavuotena Madeiralla jengiä tuli vastaan takit päällä ja minä painan shortessa ja t-paidassa. Illemmalla oli kyllä jo tarvetta hupparille.
Oli muuten karu paluu -13 asteeseen.

Noi skootterikintaat ovat aivan loistava keksintö.

Yan-san kirjoitti...

Voisiko olla, että Suomen talvi saa "ylivarustautumaan". Välillä on todella kylmä, niin on totuttu pukeutumaan lämpimästi myös nollakelillä. Toisaalta, kyllä minua ihan oikeasti kylmää silloin.