keskiviikko 19. marraskuuta 2008

Juttuja huomisesta

Maanantaina paljastettiin Shibuya Mark City tavarataloon pysyvästi sijoitettu Tarō Okamoton seinämaalaus The Myth of Tomorrow. Tämä 30 metriä leveä ja 5,5 metriä korkea työ kuvaa ydinräjähdyksen iskemää ihmishahmoa. Koska Mark Cityyn pääsee kätevästi suoraan Shibuyan juna- ja metroasemalta, niin päätin käydä tiistaina katsomassa miltä seinämaalaus näyttää paikan päällä.

Alla varsin vaatimaton yleiskuva maalauksesta.



Ajattelin tehdä yleiskuvalle seuraksi ison panoraaman, mutta sitten päätin, että jokainen voi käydä itse näkemässä loput. Todellisuudessa minuun iski laiskuus, kun koitin etsiä sopivaa ohjelmaa, jota ei sitten löytynytkään ja lähdemateriaalinikin oli varsin kehnoa..



En suinkaan ollut ainoa, joka oli päätynyt tarkoituksella tai sattumalta vilkaisemaan maalausta. No, Japanissa ei voi pitää sitä yllätyksenä, että ihmiset olisivat kameroiden (tai edes kännykkäkameroiden) kanssa liikkeellä.

Muistutukset toisesta maailmansodasta voivat olla ulkomaalaisille erikoisia kokemuksia. Ainakin, jos on tällainen jauhonaama. Hiroshiman Peace Memorial Museumissa vieraillessamme eräs vanhempi japanilainen mies osoitteli vähän kiivaan oloisesti minulle Hiroshiman pienoismallia, jonka yläpuolella on atomipommin räjähdyspaikkaa osoittava pallo ja toisteli "tis is tii haipoosentaa tis is tii haipoosentaa". Nyökkäsin, että niin on ja sitten hän alkoi kysellä olenko amerikkalainen. En ole. Suomesta. Sitten hänen kireys katosi. Mental note: Kun Suomi pudottaa ydinpommin johonkin maahan, niin älä matkusta sinne edes vuosien kuluttua.

Laitan tähän pari kuvaa Hiroshimasta puolentoista vuoden takaiselta matkaltamme. Ensimmäisessä näkyy Hiroshiman kaupunkia ja A-bomb dome, joka oli yksi harvoista rakennuksista, joka säilyi edes jollakin tapaa pystyssä atomipommin räjähdyksestä. Toisessa kuvassa on Hiroshiman raunioista löytynyt kolmipyörä, joka on nykyisin nähtävillä Peace Memorial Museumissa.

2 kommenttia:

Timo Hintsanen kirjoitti...

Näkyykö muuten esim. noissa WWII-museoissa tai julkisessa keskustelussa siitä ajasta (sikäli mikäli pystytte sellaisia seuraamaan) ollenkaan ns. tilintekoa noista vaietummista asioista? Esim. Nankingin massamurhat sun muut, vrt. täällä aika avoimesti käsitellyt 1918-teloitukset jne...?

Yan-san kirjoitti...

Ainakin tuo Hiroshiman museo on neutraali (eli totuus on sen mukainen, mitä sodan voittajat halusivat Japanin myöntävän). Siellä on kyllä sodan alkuvaiheista kerrottu miten Japani hyökkäsi Pearl Harboriin.

Nankingiin emme ole täällä paikan päällä törmänneet. Kun emme osaa lehtiä lukea ja telkkariakaan ei ole, niin uutisanti on suurelta osalta aika huonon Japan Todayn varassa. Siellä olikin viikonloppuna tällainen uutinen, joka jollakin tapaa liippaa aiheen sivusta: http://www.japantoday.com/category/national/view/japanese-christian-martyrs-to-be-beatified

Varmaan luitkin tuolta aiemmasta päivityksestä miten yksi ASDF:n päälliköistä erotettiin, kun hän kirjoituksessaan kiisti Japanin osuuden WWII:n lietsojana. Eli aiemmin hyväksytystä kannasta pidetään edelleen lujasti kiinni.