maanantai 24. marraskuuta 2008

Hammaslääkäri japanilaisittain

Yritin hoitaa hampaat kuntoon ennen muuttoa Japaniin, koska onhan mukavampaa asua vieraassa maassa, kun ei tarvitse ainakaan hammaskivuista kärsiä. Kuten aina, niin hyvä tarkoitus voi johtaa huonoon lopputulokseen. Niin kävi myös tällä kertaa, koska hampaani tarvitsivat useamman hoitokerran ja viimeinen hoito tehtiin noin viikko ennen muuttoa. Viisaudenhammas oli nirhaissut takahampaan pintaa ja sinne oli tullut reikä, joka oli ikenen sisällä. Eli tarvittiin leikkausta, ja aloitinkin asumisen Tokiossa Buranaa popsien.

Kipeä leikkaushaava parani muutamassa viikossa, mutta aika pian paljastui uusi kolotus. Ja sopivasti yhden vasta paikatun hampaan suunnalta. Hammas ei ollut erityisen kipeä ja siksi meninkin hammaslääkäriin vasta nyt, kun totesin, ettei jomotus ole aikeissa loppua ajan kuluessa. Eräs kollega kävi hammaslääkärissä, niin päätin tiedustella missä paikka on. Olin toiveikas, että hammaslääkäri puhuisi englantia, koska työpaikan lähettyvillä vaikuttaisi Google-haun perusteella olevan (mainoslauseiden mukaan) kielitaitoisia hammaslääkäreitä.

Vastaanotto oli pieni yhden lääkärin pulju, jossa oli kaksi naista avustamassa. Naiset eivät puhuneet sanaakaan englantia, mutta he menivät hakemaan lääkäriä, joten jäin sohvankokoiseen odotushuoneeseen odottamaan. Lääkäri tuli kohta paikalle ja kysyi "hurts?" ja vastasin, että "yes". Tarkennuksena tiedusteltiin, että onko japanilainen vakuutus. Kyllä, työnantaja on sellaisen minulle hankkinut, joten kortti pyötään, ovi auki ja tuoliin.

Lääkärillä oli väliverholla erotettuna kaksi penkkiä, ja hän hoiti nopeasti toisen asiakkaan. Kun lääkäri oli valmis käymään toimeen kalustoni kanssa, minulle selvisi, että lääkärin englannin kielen sanasto on suppeampi kuin oma japanin kieleni. Olin aavistellut tätä mahdollisuutta ja kirjoittanut puhelimeen pari lausetta valmiiksi ja lausuinkin ne täysin virheettömästi. Hammas on paikattu syyskuussa Suomessa, nyt kipeä, ja kipu on myös ikenessä. Nopea vilkaisu suuhun ja siirto komeroon(!), jossa oli röntgenkone. Kuvat naamasta ja takaisin penkkiin. Lääkäri näytti kuvasta yhtä hammasta, sanoi "nerve" ja kysyi ii desu ka. Hai hai, ii desu, eli penkki suoraksi ja puudutusta ruiskusta.

Poraaminen vihloi ihan hirveästi. Oli pakko pyytää lisää puudutusta, jota tulikin oikein perusteellisesti. Sen jälkeen olikin aika rentoa makoilla tuolissa. Sain silmille pehmeän vaaleansinisen pyyhkeen (side silmillä?), ja porauksen aikana tuoli nostettiin ylös noin kuudesti, että sain pienestä mukista lämpöistä vettä suun purskutteluun. Muki laitettiin aina pieneen telineeseen, johon pienestä hanasta tuli automaattisesti lisää lämpöistä vettä. Teline oli niin pieni, että onnistuin kaatamaan vajaan mukin syliini. Hienoa, housut märkänä vieraskielisellä hammaslääkärillä. Pahoittelin kömpelöyttäni, ja hoitaja toi toisen pyyhkeen sanoen iloisesti, että ei se mitään haittaa.

Puolen tunnin operaation jälkeen sain jonkin liimaa muistuttavan väliaikaisen paikan ja sovittiin, että tulen käymään lauantaina uudelleen. Ja niin kävinkin. Hammas käytiin huolellisesti neulojen kanssa läpi, ja hermo tai juuri tai joku kipua aiheuttanut juttu tehtiin vaarattomaksi n. 40 minuutissa.

Nyt pari päivää myöhemmin kaikki on muuten aivan hyvin, mutta hammas on ihan järkyttävän kipeä. Paikka on ilmeisestikin aavistuksen liian korkea, vaikka se tarkistettiin paperilla kuten Suomessakin tehdään. Eli, huomenna vielä tiedustelemaan, että voisitko ottaa vähän matalammaksi. Jospa sitten kaikki olisi valmista. Onneksi tämän on voinut ottaa mielenkiintoisena kokemuksena ainakin tähän saakka. Yhteensä nämä kaksi käyntiä maksoivat minulle 8200 jeniä, joka on nykyisellä kurssilla noin 70 euroa. Suunnilleen sama hinta kuin yksityisellä käyminen Helsingissä.

Peukut pystyssä huomiseen!

Edit 25.10.: Hyvin meni. Asia oli helppo selittää ja nyt on toivottavasti ylimääräiset kulmat pois. Eikä maksanut mitään!

Ei kommentteja: