perjantai 6. helmikuuta 2009

Teurastus stadionilla

Keskiviikkona Japani kohtasi Suomen jalkapallo"maajoukkueiden" ystävyysottelussa Kokuritsu Kyokitson stadionilla. Maajoukkue lainausmerkeissä siksi, että Suomen joukkue koostui Jari Litmasen lisäksi pääasiassa ensikertalaisista. Vaikka Japanikaan ei ykköskokoonpanoaan kentälle laittanut, jälki oli silti hirveää. Kun ottelun loputtua taululla olivat numerot 5-1, ympärillä istuneet japanilaisetkaan eivät raaskineet ilkkua. Muutama kävi tosin kättelemässä säälivä ilme kasvoillaan.

Suomi ei saanut pelissä oikein mitään aikaan. Kaikki juoksut hävittiin, ja pallon hallintakin koostui pääasiassa parista syötöstä ja sitten Japani ottikin pallon takaisin. Suomen maalia kohti tulleista vedoista taisi mennä enemmän sisään kuin tulla torjutuksi. Aluksi suretti, mutta sitten piti vain nauraa japanilaiskatsojien mukana, että hah hah ollaan me pellejä.

Stadioni oli puitteiltaan hyvä paikka ottelun seuraamiseen. Keskeisen sijainnin ja metroaseman läheisyyden ansiosta töistä stadionille pääsi noin vartissa. Ja japanilaiseen tyyliin syötävää oli saatavilla varsin monipuolisesti. Parin tunnin katsomossa istuskelu oli helmikuusta huolimatta melko lämmin kokemus. Illan lämpötila oli n. 6 astetta, joten hanskat, pipo, toppatakki ja tennareihin laitetut hokkairot pitivät olotilan miellyttävänä.

Japanilaiset fanit lauloivat ottelun alkupuolella isoon ääneen, mutta huomasivat vartin jälkeen heidän joukkueensa tekevän selvää jälkeä vastustajista ilman kannustustakin. Yleisömäärä yllätti, koska omalta paikaltani katsottuna yli 2/3 stadionin penkeistä näytti täyttyneen. Suomen kannattajia ei ainakaan lipuista tai huudoista päätellen ollut sataa enempää. Vaan eipä itsellänikään jauhonaaman lisäksi mitään muuta tunnistetta ollut, vaikka ryhmässä pari lippua heiluikin.Okusanin kommentit kotikatsomosta:
Oma telkkari ja nojatuoli ovat aina varma valinta peliin kuin peliin! Tarjoilukin pelaa juuri niin kuin tahtoo. No, olisi aito tilannekin ollut ihan kiinnostava, mutta lippujen kanssa meni vähän hankalaksi, joten jäin kannattamaan kotioloihin. Tai en kyllä tiedä ketä kannatin, onhan Japani nyt uusi kotimaamme!

Televisiointi oli hyvin japanikeskeistä, suomalaisia pelaajia näytettiin vain vilauksittain, ja oikeastaan ainoa kunnollinen hetki nähdä heitä oli alun Maamme-laulu. Tunnelma stadionilla vaikutti tosi hyvältä, telkkarista kyllä kuuluivat yleisön kannatuslaulut ihan loppuun saakka. 50 000:tta henkeä peliin oli odotettu, mutta en tiedä lopullista määrää. Atsuto Uchida oli suosikkipelaajani, suomalaisista en saanut tolkkua edes nimistä, kun paidoissa ei lukenut. Voi Suomi-pojat! Mutta jonkun verran tv:n kautta näki japanilaisiakin Suomen kannattajia lippuineen. Ja kun Suomi teki maalinsa, kuului varsin iso mylvähdys. Itse en ehkä niin intensiivisesti peliä sitten kuitenkaan katsonut, että olisin nähnyt ruudussa yhtään suomalaista kannattajaa, en siis Yan-saniakaan! Jee, hyvä Japani, hyvä Suomi!

4 kommenttia:

/mek kirjoitti...

No hitto, ette tulleet sitten Suomen kannattajille varattuun aitioon? Siella meikalaisen varovaisen arvion mukaan meidan pesue piti hallussaan yli puolta Suomen passeista, loput olivat paikallisia Suomen kannattajia.

Seassa jopa muutama vanha tuttu Shizuokan pelista kolmen vuoden takaa ja yhdessa jaksoimme kannustaa loppuun asti vaikka mieli oli kuin pienella oravalla talvella. Telkkariinkin paastiin kuuleman mukaan.

Ekaa kertaa paastiin kuulemaan kun vastapaata ollut Japanin fanikatsomo kannustaa "Suomi, Suomi, Suomi". Toivoivat kai etta olisivat saaneet oikean pelin nahdakseen...

Yan-san kirjoitti...

Minulle sattui itse asiassa niin, että tiedustellessani ensimmäiseltä suomalaiselta matsiin menemisestä, niin kävi ilmi, että olisi ylämääräinen lippu tyrkyllä. Päädyin siis 3. kategorian paikalle, joka oli kaukana sieltä kannattaja-aitiosta. Ihan hyvä sieltäkin oli sitä sähläystä seurata.

Harmi, että meni ohi tuo japanilaisten kannatus :)

Otto kirjoitti...

Melkoinen teurastus oli siis. Taisi olla liikaa aikaeroa ja matkaa Suomi-pojille. Tai sitten nipponin pojat oli vaan niin paljon parempia.

Yan-san kirjoitti...

Niin, kyllä matkustamisellakin oli luultavasti vaikutusta, mutta uskon tuollaisten murskalukemien menevän kokemattomuuden piikkiin.