torstai 2. huhtikuuta 2009

Tupakointi loppui JR:n asemilla

Aprillipäivänä tapahtui Tokiossa sellainen ihme, että olin suorastaan yllättynyt: Japan Railways poisti tupakointipaikat n. 200:n asemansa laitureilta. Tämä tupakkapaikaton alue ulottuu Tokion ympäristöön n. 50 kilometrin säteellä.

Lähes päivittäin JR:n junilla matkustavana tällä tupakkapaikkojen poistamisella on minulle jopa merkitystä. Enää ei tarvitse etsiä laiturialueelta paikkaa, jossa löyhkäävät polttajat eivät rohise ja ryi vieressä. Ja vielä merkittävämpi syy on tupakkapaikan lähelle pysähtyvät vaunut. Aiemmin vaunun pysähtyessä tupakkapaikan kohdalle saattoi koko vaunu täyttyä röökinlöyhkästä, ja sitä sai haistella ainakin seuraavalle asemalle saakka. Ellei sitten sielläkin pysähdytty tupakkapaikalle. Silloin kun matkustetaan kuin sillit purkissa, niin savusilliksi muuttuminen ei paranna viihtyvyyttä sitten yhtään.

Tämä kertoo hyvällä tavalla asteittaisesta asenteiden muuttumisesta. Shinjuku on jo aiemmin kieltänyt kaduilla tupakoinnin, joka on noilla täpötäysillä kaduilla vähintäänkin järkevää. Kun japanilainen polttaa päivässä keskimäärin 6,2 savuketta, joka on maailman neljänneksi eniten, niin pakko kai tässä on jonkun huolehtia, että tupakoimattomat saavat raitista ilmaa. Siksipä eilen olikin mukavaa ajella junalla, kun joka asemalla entiset tupakointialueet olivat nyt aivan tyhjinä ilman tuhkiksia.

Alkuperäinen uutinen on täällä.

2 kommenttia:

eija kirjoitti...

Eikä taida olla todellakaan mikään aprillipila, joten hieno homma!

wassari kirjoitti...

Niin, kannattas alkaa vaan uudestaan röökaamaan niin pääsisit helpommalla. :D