tiistai 31. maaliskuuta 2009

Miehet kylpee

Okusanin kyläillessä Suomessa käväisimme suomikaverin kanssa löylyttämässä itsemme Shinjukun Kabukichossa olevassa Finrando Saunassa. Kyseinen "suomalainen" saunalaitos poikkeaa suomalaisesta saunasta mm. siltä osin, että se on vain miehille tarkoitettu rentoutumislaitos. Kuten sääntökyltistä näkee, tatuoinnit, humalaiset ja rikolliset eivät ole toivottuja, mutta ilmeisesti tässä kiinalaisten pyörittämässä paikassa ainakaan kahdesta säännöstä ei pidetä kovin tiukasti kiinni. Siitä lisää myöhemmin.

Portaiden alapäässä nakkasimme kengät lokeroihin ja jätimme lokeroiden avaimet vastaanottoon pantiksi. Saimme avaimet vaatekaappeihin sekä vaaleansiniset bokserit, eli siitä vain pukuhuoneeseen irtaantumaan ylimääräisistä vaatekappaleista. Kello oli jo lähes 21, joten pukuhuoneessa kohtasimmekin ensimmäiset humalaiset työmyyrät. Eipä heistä mitään harmia ollut, mutta herrojen askellus vaikutti varsin epävarmalta. Ja keskustelu oli normaalia kylpylätasoa äänekkäämpää. Toisaalta he olivatkin ainoat näkemämme selkeästi humaltuneet kylpylävieraat.

Koska tulimme kylpemään, bokserit päätyivät heti alempaan kerrokseen saavuttuamme koriin, ja suihkun kautta hyppäsimme kuumaan sähkökylpyyn. Sähköaltaan pohjassa on metallinen alue, josta keinoankerias räpsäyttelee virtaa väsyneeseen salarymaniin. Räpsyt ovat kuitenkin aika olemattomat, ja jännitettä täytyisikin olla huomattavasti enemmän, jotta tuosta isommin rentoutuisi. Kylpeminen oli silti oikein mukavaa. Ylempänä olevassa kuvassa näkyy kuva myös swastika-altaasta, ja kävimmekin seuraavaksi siellä hierotuttamassa itseämme.

Finrando Saunassa on kaksi saunaa, joiden lämpötilat ovat n. 60 ja 95 astetta, ja valintamme kohdistui kuumempaan vaihtoehtoon. Löylyähän näissä paikoissa ei heitetä, eli varsinaista löylytystä ei ole tarjolla. Saunassa istuskellessamme katsoimme telkkarista japaniksi dubattua amerikkalaista kyttäruutua, jonka katselua jatkoimme myös saunan ulkopuolelle viritetyiltä puutarhajakkaroilta.

Tässä vaiheessa olimme jo kiinnittäneet huomiota siihen, että suunnilleen puolella kylpylävieraista oli tatuointeja. Oli vanhoja miehiä, joilla oli vanhoja haalistuneita kuvia käsivarsissa, mutta myös nuorempia miehiä, joiden ihosta 70% oli täyteen nakutettu. Seurailimmekin näiden kavereiden puuhia, kun muutamat lähes kokonaan tatuoiduista tyypeistä ravasivat koko ajan ympäri kylpylää. Ajattelimme aluksi, että onkohan tämä jotain "reviiritarkkailua", mutta vähän ajan kuluttua päättelimme, että he vain tykkäävät kierrellä ympäriinsä. Tulipa kuitenkin mieleen, että ovatkohan tatuoinnit tuon rauhattoman juoksentelun takia kiellettyjä? Joka tapauksessa, yksi vanhempi mies siinä sitten meitä morjestikin, kun istuskelimme telkkarin äärellä. Joko muuten vain tai sitten olimme hänen paikallaan. Eipä siinä mitään sen kummempia sitten puheltu. Telkkarin jälkeen otimme vielä kuuman kylvyn poreettomassa altaassa, ja kylmäaltaan (n. 18 astetta) kautta peseytymään.

Kun "hienommissa" kylpylöissä on yleensä ollut iäkkäämpiä japanilaisia naisia hieromassa, tässä paikassa hierojat olivat nuorehkoja kiinalaisia. Sininen lainakylpytakki houkutteli kuitenkin hierontaa enemmän, joten sellainen ylle ja peilin eteen harjaamaan hiuksia. Tällä osastolla olisi ollut kiinalaisia nuoria naisia laittamassa kutrit ojennukseen, mutta osasimme tehdä se itsekin. Sitten kipaisimme hakemassa oluet ja istahdimme kuorsauksen täyttämään lepotuolihuoneeseen. Isosta telkkarista tuli uusintana Japani-Kiina -baseball-ottelu, joten seurasimme sitä lepotuoleissa vilttien alta.

Tässä paikassa voi viettää 500 jenin lisämaksulla koko yön joko lepotuolissa tai patjalla. Noin 2600 jeniä yöpaikasta kylpyineen ei kuulosta kauhean kalliilta ja varmasti voittaa mukavuudessaan nettikahvilan nojatuolin, mutta halvimmillaan kahden hengen oman hotelli- tai ryokanhuoneen saa lisäämällä hintaan vähän reilun tonnin per pää. Voihan tämä silti olla budjettimatkaajalle vaihtoehto, mutta mitään yksityisyyttä ei kyllä ole. Vaan eipä se näytä haittaavan japanilaista salarymania, koska paikassa tuhisi useampi kymmenen sierainparia.

Baseballin loputtua siirryimme ravintolan puolelle, jossa telkkari esitti japaniksi dubattua Resident Eviliä. Katsoihan sitä kevyen ruokailun ja oluen ääreltä. Tuntia myöhemmin oli aika lähteä, joten vaatteet päälle pukuhuoneessa ja maksun jälkeen kadulle.

Oli mielenkiintoista kokeilla tällaistakin paikkaa, mutta parempiin kylpylöihin verrattana Finrando Sauna on varsin nuhjuinen laitos. Tupakointi on jättänyt seiniin ja kattoihin jälkensä, ja paikka vaikuttaa nähneensä jo parhaat päivänsä. Ajankohdasta riippuen esim. Laqua-kylpylään pääsee jo 500 jenin lisäsijoituksella. No, on tämä ainakin keskellä Kabukichota, joten kylpylään voi törmätä kunnon salliessa vaikka kesken baarikierroksen - ja palata baanalle puhtoisena.

2 kommenttia:

Otto kirjoitti...

Ei hitto nämä kylpylät kuulostavat kyllä niin hulvattomilta paikoilta, että niihin on mentävä kesällä sitten. Suomessa kun ei tuota kulttuuria ole ollenkaan samoissa mittakaavoissa (ainakaan tietääkseni...).

Yan-san kirjoitti...

Kyllä, ehdottomasti kannattaa käydä tuollaisessa paikassa. Ja vieläpä pitkällä kaavalla, eikä niin kuin suomalaisessa uimahallissa, että sisään ja ulos vähän reilussa tunnissa.

Sitä en tiedä, että miten kesällä ulkolämpötilan huidellessa jossakin 35 asteen tuntumassa tekee mieli kylpeä.