Kulunut talvi oli erilainen kuin mikään koettu koskaan. Ei se nyt mahdoton ollut, mutta en kyllä ikinä ole minään talvena missään palellut niin paljon. Vaan eipä suomalainen sisuton ole - kylläpä toinenkin talvi menisi, jos on mentävä!
Pieni kooste koetusta:
Tokion talvessa hyvää oli:
- Iho ei kuivunut kovin paljon.
- Pakkasta ei ollut kertaakaan (tai ehkä joskus öisin pari astetta, ja tuulen viimassa).
- Kaikki julkiset tilat olivat tosi lämpimiä.
- Michelin-toppatakit ja tupsupipot olivat (lämmintä) muotia.
- Mikrosortsimuodille sai nauraa: samat reidet kesät talvet!
- Torakat ja muut öttiäiset talvehtivat jossakin piiloissaan.
- Unen sai viileässä hyvin.
- Vähäisemmän kosteuden vuoksi sisäilma oli aika ok, jopa suihkun jälkeen.
- Alkutalven oli todella aurinkoista, viikkoja putkeen.
- Ruoka säilyi hyvin, kun koko asunto oli jääkaappi! Juomat olivat helmeilevän raikkaita huoneenlämpöisinäkin.
- Pyykit kuivuivat hyvin, kun ilma oli kuivahko.
- Talvi kesti käytännössä vain 3kk (joulu, tammi & helmi).
Ikävää oli:
- Sisällä kodissa oli todella, todella kylmä (aamuisin ja iltaisin 10 astetta, päivisin 15).
- Sähkölasku oli suurempi lämmityskulujen vuoksi.
- Aina piti käyttää sukkia, tuplana tai triplana.
- Piti nukkua muumioituneena futonilleen tulpapyjamassa – ai mikä parisuhde?
- Ulkona oli ylipukeutunut ja etenkin Yamanote-junassa paistui.
- Tuntui oudolta olla suunnilleen ainoa hanskoja käyttävä.
- Keittiössä oleminen oli suorastaan tuskallista, sormet kohmeessa.
- Lopputalvesta satoi reippaasti. Välillä vaakasuoraan.
- Huoneenlämpöinen punaviini oli liian kylmää!
Jos vietät talven Tokiossa, muista:
- Ilmastointilaitteella lämmittäminen ei varastoi lämpöä tilaan lainkaan, joten lämmin on vain silloin, kun laite on päällä. Ainakin, jos kyseessä on meidän asuntomme kaltainen paperiseinäkoti, jossa lähes jokainen seinä on ulkoseinä. Kerrostalossa voi olla toisin. Laitteen käyttö usein voi tuplata kuukausittaisen sähkölaskun, tai jopa triplata, jos laitetta käyttää läpi yön. Meidän taloudessamme sähkölasku nousi pahimmillaankin vain noin 3000 jeniä kuussa (24 euroa) mutta olemmekin kylmää kestäviä sissejä. Normaali sähkölaskumme on noin 40 euroa (5000 jeniä) kuussa. Kuulimme muutamalta tutulta, että kylmimmillä kausilla heidän laskunsa lähenteli 17 000:tta jeniä!
- Halvempi vaihtoehto yölämmölle ovat lisäpeitto, flanellipyjama (tai kaksi) ja villasukat (tai kahdet) :) Sähköhuopa eristää lämpöä aika mukavasti ja on laskun kannalta suhteellisen edullinen käyttää (pahimpina öinä).
- Erilliset sähköpatterit tms. saattavat suurentaa sähkölaskua runsaastikin. Samoin tietysti lattialämmitys ja sen sellaiset (kuuma wc-pönttö!), jos omistaa moisia ylellisyyksiä.
- Kaasu- tai kerosiinilämmitin kannattaa ottaa harkintaan, jos asunto on tosi kylmä. Niissä vehkeissä on omat vaivansa, mutta ne ovat halvempia käyttää kuin sähköllä toimivat vempeleet.
- Hokkairoja eli lämpölätkiä ei voi kertakäyttöisinä suositella, mutta toki pari pakettia sellaisia pahimpien viileyksien varalle tulee ainakin halvaksi. Ekologiselta kannalta kannattaa etsiä kesto-hokkairoja.
- On hyvä hankkia paksut verhot ja pitää niitä ikkunoiden edessä aina iltaisin. Meillä on paksua babmua olevat verhot, jotka pitivät vetoa aika hyvin. Ikkunathan ovat siis yksinkertaiset...
- Kahviloissa voi viettää mukavasti lämmintä aikaa!
- Yamanotessa voi kiertää lämpöistä reittiä romaania lueskellen, vaikka pari tunnin kiekkaa ympäri! Kustantaa vain noin euron.
- Jos viettää paljon aikaa kotona, työpöytä kannattaa sijoittaa auringon puoleiselle nurkalle asuntoa. Aurinko oli tänäkin talvena todella iso apu!
- Sisätossut ovat pakolliset ja eristävät hyvin kylmällä lattialla. Sähköinen lämpömatto jalkojen alla auttoi myös, vaikkei se edes olisi ollut päällä.
- Jos tahdot olla erittäin japanilainen, hanki kotatsu, lämmittimen sisältävä matala pöytä. Ei kuluta pahasti sähköä, kuulemma.
- Käy kylpemässä - mieluiten kylpylässä, ettei tarvitse itse kuluttaa vettä vain yhteen käyttökertaan!
- Ja muista jumpan ja muun luonnollisen, lämpöä aiheuttavan liikunnan merkitys!
3 kommenttia:
Yhä edelleen Tokiossa uskovat, että jos talot rakentaa tiiviiksi niin ne homehtuvat kesällä. Siksi täällä asutaan lastulevystä ja kakkosnelosesta kasatuissa hökkeleissä ja palellaan.
Huhujen mukaan omakotitalon lämmittäminen ilmastointilaitteilla suomalaisille sopivaksi maksoi kuukaudessa reilut satakymmenentuhatta jeniä. Kokeilu jäi kuulemma yhteen kertaan, eli siihen maahanmuuttokuukauteen.
Meillä muutama eka vuosi paleltiin kunnes totesin, ettei se ole pidemmän päälle kivaa. Nyt lämmitetään, mutta vain yksi huone kerrallaan. Kylmimpinä kuukausina sähkö + kaasu on ollut 45 tuhannen luokkaa. Elämä on.
Toisaalta jo parin kuukauden kuluttua päästää valittamaan sitä, että on liian kuumaa ja kosteaa. Ja taas ilmastointi pörrää!
Täällä talvi tuntuu sen kun jatkuvan... Tästä ei ole montaa päivää, kun vielä tuli lunta.
Huh, teillä on ollut kyllä tosi viluisa talvi!
Suomen asuntojen laadukasta lämpöeristystä ja säädyllisen lämpöisiä sisätiloja tulee kyllä kova ikävä ulkomailla asustaessa :)
Lähetä kommentti