Näin joulun alla voisi olla sopiva hetki pukahtaa pari sanaa japanilaisesta bonusjärjestelmästä. Bonus kuulostaa yleensä mukavalta asialta, ja sitähän se periaatteessa on täälläkin. Mutta silti siihen on saatu väännettyä vähän hankalaa ja tavallaan jopa vähän negatiivista japanilaista kierrettä mukaan. Yritänpä selittää miksi.
Jos täällä (esimerkiksi it-alalla) onnistuu/joutuu tekemään täysipäiväisen toistaiseksi voimassa olevan työsopimuksen, pääsee osaksi japanilaista bonusjärjestelmää. Nykyisen taloustilanteen aikana tällaisen sopimuksen saaminen/sen piiriin joutuminen on melko harvinaista. Tarjolla onkin pääasiassa 6-12 kuukauden määräaikaisia sopimuksia, joita mahdollisesti jatketaan niiden umpeutuessa saman mittaisella kaudella. Kun työhaastattelussa, joka johtaisi toistaiseksi voimassa olevaan sopimukseen, puhutaan palkasta, on kyseessä yleensä vuosipalkka, johon bonukset jo sisältyvät. Niin hullulta kuin se kuulostaakin, tulee tässä vaiheessa kiinnittää huomiota siihen, montako kuukautta tämä vuosipalkka sisältää.
Oma vuosipalkkani koostuu 16 kuukauden palkasta. Nyt siis tarkkana. Jos vuosipalkaksi sovittaisiin 1200 rahaa, olisi vuoden keskimääräinen kuukausipalkka 100 rahaa. Mutta, tämän bonusjärjestelmän takia tuo 1200 rahaa jaetaankin 16 osaan ja kuukaudessa palkaksi tipahtaakin vain 75 rahaa. Aivan, joka kuukausi palkasta "puuttuu" yksi neljännes eli 25 rahaa! Tämä mahdollinen bonus, eli neljän kuukauden palkka, maksetaan kahdessa osassa: kesä- ja joulukuussa.
Bonuksen suuruuteen on normaalisti vaikuttanut firman taloustilanne ja kehityskeskustelun yhteydessä tehtävä arvio työsuoritusten tasosta. Koska oma työskentelyni osui Japanin pitkästä aikaa pahimman taloustaantuman alkuun, on firmalla ollut luonnollisestikin hyvä syy olla maksamatta täysiä bonuksia. Kaikkea ei ole voitu olla maksamatta, koska jotain osuuksia bonuksista on luvattu. Niinpä bonuksia maksettu n. 60-70% maksimimäärästä.
Työsuoritusten arviointi tapahtuu kaavakkeella, johon aiemmassa kehityskeskustelussa on määritelty tulevan kauden tehtävät. Näissä tehtävissä onnistuminen pisteytetään puoli vuotta myöhemmin. Skaalaa pisteillä on huimat 0-20, mutta käytännössä jokainen laittaa itselleen 10-12 pistettä. Jokaiseen kohtaan. Ei voi kehua itseään, mutta ei voi laittaa asteikon keskitasoa heikompiakaan pisteitä, tai bonukset pienenevät. Mutta, olivatpa pisteet hyvät tai huonot, on niiden vaikutus bonusten lopulliseen suuruuteen vain joidenkin prosenttien tasoa.
Viime keväänä täytin kaavakkeen käyden kohtuullisen huolellisesti kaikki kohdat läpi. Kysymykset olivat suurelta osin hölmöhköjä, sillä kaavakkeessa tiedusteltiin muun muassa, millä tavalla olen kohentanut sijoittajien luottamusta yritystä kohtaan. Kaavakkeen kysymykset oli itse asiassa jaoteltu viiteen luokkaan, joista nämä sijoittajakysymykset olivat lähinnä tarkoitettu firman johdolle. Varmistin, pitääkö tällaisen duunarinkin tosiaan täyttää nämä selvästi johtajille tarkoitetut kysymykset, mutta käsky kuului, että täytettävä on. Niinpä päätin, että olin kohentanut sijoittajien luottamusta firmaa kohtaan 11 pisteen edestä. Kehityskeskusteluissa selvisi, että esimies oli kanssani samaa mieltä, eli sijoittajien luottamus on työni ansiosta kohentunut 11 pisteen edestä...
Bonuskaudet ovat huhtikuusta syyskuuhun ja lokakuusta maaliskuuhun. Näihin liittyvät kehityskeskustelut on ainakin meidän firmassa käyty marras- ja toukokuussa. Ja bonukset maksetaan siis joulu- ja kesäkuussa. Joku tästä ehkä jo huomaakin ärsyttävän seikan: Bonuskauden työt ovat päättyneet liki kolme kuukautta aiemmin kuin varsinainen bonus maksetaan. Niinpä työnantajalla on työntekijään aika napakka lukko, sillä harva lähtee työstä, josta on vielä rahaa saamatta. Käytännössä kaikki työpaikan vaihdot tapahtuvatkin tammi- ja heinäkuussa. Tästä seuraa tietenkin se, että vanhassa työssä on tehnyt jo kolme kuukautta seuraavaa bonuskautta ja tulee uuteen työhön kesken kauden. Näinpä menettää kokonaan seuraavan kauden bonukset.
Olen kuullut puheita, että joissakin firmoissa on nyt joulukuussa ilmoitettu bonusten "taatun" osuuden muutoksista. Ja myös henkilökohtaisen arvioinnin poistumisesta. Ei tarvinne olla kovin suuri meedio voidakseen arvata, maksetaanko ensi kesäkuussa sovitusta vuosipalkasta suurempi vai pienempi osuus.
Onneksi lähdin itse Japani-peliin sillä asenteella, että pelkillä kuukausipalkoilla pitää tulla toimeen ja bonuksia ei ehkä tule. Niinpä nämä bonukset ovat jollakin tapaa jopa tuntuneet bonuksilta. Muistan viime kesänä, kuinka useampikin ihminen valitti vaivihkaa, kun ilmoitettiin, että firma ei maksa täysiä bonuksia. Oli kuulemma luottokorttivelkaa ja ties mitä. Toisin sanoen "bonus" oli jo tuhlattu, vaikkei mitään takeita sen saamisesta ollut. Nyt joulukuussa ei tällaisia puheita ole kuulunut ja nekin, jotka vannoivat lähtevänsä viime kesänä, ovat edelleen samassa pajassa töissä.
Nyt siis jokainen japanilaisessa firmassa työskentelystä haaveileva muistaa olla tarkkana sen kanssa, mitä palkkaneuvotteluissaan sopii. Kun Suomessa on tottunut sopimaan kuukausipalkasta, voi miljoonien jenien vuosipalkasta puhuminen tuntua aluksi valtavalta rahamäärältä. Ja voi se sitä ollakin, kunhan on sopimusta tehdessään varmasti tietoinen siitä, paljonko normaalina palkkapäivänä siirtyy jenejä tilille.
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
2 kommenttia:
Kiitos tästä, varsin havainnollistava katsaus palkkamaailmaan. En tiedä, tulenko joskus työskentelemään Japanissa vai en, ja muutenkin oma alani on aina joka puolella maailmaa vähän eri käytäntöjen alla kuin useat muut alat, mutta hyväpä on nämäkin faktat tietää, kaiken varalta. :)
Ei kestä. Toivottavasti tämä auttaa muitakin välttymään ikäviltä yllätyksiltä :)
Mutta niin, erityisesti Japaniin töihin muuttaessa kannattaa ehdottomasti lukaista yksi tai useampikin ulkomaalaisena Japanissa -kirja. Ainakin omani mainitsivat jollakin tapaa mm. tästä bonusilmiöstä. Ja monesta muusta "hyvä tietää" -asiasta. Toimistotyöstä japanilaisessa firmassa tämä kertoo jo aika paljon. Ja vähän päälle :)
Lähetä kommentti