keskiviikko 12. elokuuta 2009

Matsurin pyörteissä

Kesä on siitä mukavaa aikaa, että silloin tapahtuu paljon. Tokio näyttää ihan aidolta Japanilta, kun ihmiset sipsuttelevat ympäriinsä kauniin värisissä yukatoissa hiukset taidokkailla nutturoilla. Välillä on huvittavankin näköistä, kun viimeisen päälle meikatut Shibuya-teinitytöt - ja teinipojat! - yhdistelevät kesäkimonoihinsa moderneja kampauksia ja Vuittoneita.

Kesällä järjestetään useita matsureita, festivaaleja. Yleensä melkein jokaisella alueella on oma, paikallinen matsurinsa kesän aikana. Usein matsurit järjestetään temppelillä, ja esi-isien henkiä kunnioitetaan ynnä muuta rituaalista, mutta matsurit ovat luonteeltaan tavallisesti hyvin maallisia, iloluontoisia tapahtumia.

Me kävimme muutama viikko sitten Yasukuni Shrinella järjestetyssä kolmipäiväisessä matsurissa. Vaikka ensimmäinen päivä oli maanantai, oli alueella täysi hulina päällä! Noin sata ruokakojua, pelikojua, namikojua, juomakojua...Matsuria valaisivat tuhannet paperilyhdyt, joissa luki juhlaa rahoittavien paikallisten yritysten nimiä, kuinka romanttista... No, olivat ne silti nättejä!Yllä olevassa kuvassa näkyy myös kakigoori-koju, jäähilejuomaa vapaavalintaisessa makusiirapilla. Maistelimme sinistä "Blue Hawaii" -makua, ja ihanan viilentävä juoma/syömähän tuo on! Oli nimittäin TODELLA kuuma ilta, yli 30 astetta.Keskellä Yasukuni Shrinen temppelikujaa oli taiko-rummuttajien koroke, jonka ympäri ihmiset tanssivat ringissä tietyin liikkein. Kuka tahansa sai mennä mukaan, jos koki hallitsevansa liikkeet. Me emme kokeneet.Taiko-rummutus on aika kivan kuuloista ja erityisesti näköistä. Rummuttajat vaihtuvat vähän väliä, koska rummun takominen taitaa olla aika rankkaa puuhaa. Niin kokonaisvaltaiselta se näyttääkin. Pääasiassa rummuttajat olivat miehiä, mutta ainakin yksi nainenkin joukkoon mahtui.Parasta matsureissa melkein on, yleisen korkean tunnelman ohella, ruoka. Kojuista saa jokaista sorttia. Vegellekin löytyy okonomiyakien, takoyakien ja yakinikujen joukosta myös ainakin kuumaa uuniperunan kaltaista perunaa, johon saa itse lisäillä voita, majoneesia ja suolaa maun mukaan.

Ja olut ja sake toki matsureissa virtaavat myös. Etenkin nuoret näyttivät olevan aika tuiterissa, kuten kesämaanantaina toki kuuluukin...Matsureissa on paljon erilaisia kilpailukojuja, joiden meininkiä ei ummikko juuri ymmärrä. Pariskuntia kojut erityisesti tuntuivat kiinnostavan.Tässä suoritetaan kalakisaa. Kultakalan nappausta. Jonkinlainen traditionaalinen peli tämäkin. Kalat saa ilmeisesti viedä sitten kotiin.Se oli mukava matsuri-ilta japanilais-suomalaisten kavereiden kanssa meininkiä seuraillen ja herkkuja ahmien. Loppukuusta on tulossa ainakin Koenji Awaodori -matsuri, johon suunnittelimme menevämme.

Festarikesä!

Ei kommentteja: