keskiviikko 29. heinäkuuta 2009

Kuuman huumaamat

Tässä istun nahkeana kotosalla vaatteet kosteina. Koska on ilta, ikkunasta sentään vähän tuulahtelee "raikasta" ilmaa, mutta on se aika minimaalista. Tuuletin vähän auttaa ja Air Conditioner toki aina kun sen raaskii käynnistää. Mutta sama juttu kuin talvella: AC:n käyttö maksaa rahaa.

Kesähautumoa on nyt kestänyt noin kuukauden verran. Kosteuteen ei totu. Kotona on ilman AC:tä 31-35 astetta, sen kanssa 28. Muutaman kerran on joutunut pakenemaan viileisiin kahviloihin, mutta vieläkään ei ole löytynyt läheltä sellaista hyvää kahvilaa, jossa voisi tehdä läppärillä töitä.

Onneksi on ollut tosi pilvistä, sillä auringonpaahde terästää kotikuumuutta pahemman kerran. Toisaalta sateinen sää lisännee kosteutta. Japanilainen kaveri päivitteli juuri tätä kesää. Että vaikka sadekausi jo julistettiin päättyneeksi, aurinkoa ei siltikään näy ja kuulu. Kyllähän se välillä pilkahtelee, mutta pääasiassa säätiedotukset ovat aina synkkää sadepilveä ja vähintään 50% sateen mahdollisuutta. Se on se kasvihuonejupakka.

On vaikea päättää, kumpi on pahempi, kesä vai talvi. Talvella ainakin sai nukuttua paremmin, vaikkakin triplatamineissa. Nyt nukkuminen on jotakin kamalaa. Sänkymme on ikkunasta katsottuna kaukaisimmassa nurkassa, eikä ulkonakaan nyt niin kylmä ole, että avoinainen ikkuna paljon auttaisi. Lattiatuuletin posottaa yleensä läpi yön sängyn vieressä, eli se on vähän kuin nukkuisi taivasalla tuulen armoilla. AC:n ajastuksessakin on ollut jotain häikkää, viimekin yönä koetimme saada sitä tunniksi päälle, mutta herätessäni 2,5 tunnin päästä kutakuinkin kalikkana oli vekotin yhä päällä. Vaikeaa!

Talvella sentään pystyy lisäämään vaatetta ja vällyä, kesällä ei voi oikein enää ottaa mitään pois. Töiden teko sujuu yleensä alkkareissa ja pikkutopissa. Kylmää vettä ja jääteetä kuluu (tänään ostimme viimein aktiivihiilikannun, ja kylläpä veden maku parani heti!), kuumaa teetä ei pysty enää juomaan ollenkaan. Onneksi kaupoista saa sellaista mehujäätä, joka on käytännössä pelkkää jäätä. Se saattaa kyllä sulaa ennen kotiin ehtimistä. Suihkussa on pakko käydä ainakin pari kertaa päivässä, nopeasti toki, ihan pikasuihkuja ehkä useamminkin. Aina kun riisuu minkä tahansa vaatteen, joutuu sen ripustamaan kuivumaan. Pyykkien kuivuminenkin ulkona on alkanut hidastua.

Näin kuumalla säällä myös ajatus hidastuu. On koko ajan laiska, lötkö ja saamaton olo. Vaeltelee ympäriinsä jaksamatta suunnitella oikein mitään. Eniten mielessä on jäinen kylpy, jääpaloja kilisevä mukillinen ja suomalainen kesämökki viileän järven kera!

Onhan näillä japanilaisilla taas kaikenlaiset vekottimensa. On kylmettävää kaulalätkää ja viilennystossua, jopa Kapibara-sanilla kuvioituina (tahdon!). Mutta ei kai niitä nyt sentään voi tosissaan ostaa ja käyttää?

Onneksi meillä on kaksi kerrosta. Alakerta on huomattavasti viileämpi. Auttaa jo, kun siirtyy sinne pahimmalla iltapäivän paahteella. Vielä enemmän tosin auttaisi, jos työpöydän voisi siirtää sinne.

Tämä siis sisäoloista. Ulkona on ehdottoman hikistä myös, mutta siellä voi sentään suhteellisen helposti paeta ilmastoituihin juniin, asemille, kahviloihin, kauppoihin ja ravintoloihin. Itse asiassa, monet ravintolat ovat jopa niin viileitä, että vilu iskee.

Iltaisin ulkona on aika miellyttävää. Tunnelmallista, tummaa, kaunista ja lämmintä. Ja eläväistä. Kesällä on paljon matsureita, muita tempauksia ja tapahtumia, hanabeja (ilotulituksia) ja ylipäänsä menoa ja meininkiä. Ravintolat ovat täynnä, puheensorina vilkasta, tavataan ystäviä, ollaan vähän vapaammin.

Luultavasti myöhemmin taas kaipaan tätä säätä. Uneliasta kuumuutta, trooppista hellettä, sitä shokkia, jonka aina kokee astuessaan ilmastoidusta konbinista ulos kuumana väräjävälle asfaltille.

Muuten, kun joskus valitin olutterassien puutetta, niin syy on nyt selkeä: KUKA HULLU viitsisi istua ULKONA tällä säällä!?


5 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Täällä Turussa oltiin kans joitain viikkoja sitten hätää näkemässä, kun oli niin kuuma, etten nukkunut viikoon kunnollisia yöunia. Oli vielä pakko pitää öisin ikkunaa auki, mikä tarkoitti sitä, että jos sattuikin saamaan unen, niin varmasti heräsi ainakin siihen, kun joku karaokehai loilotti kadulla. : P

Onneksi nyt täällä on taas ollut rennot lämpötilat.

-Riina

Okusan kirjoitti...

Aivan, unohtuikin tuosta, että niinä oinä, kun emme säädä ilmastointilaitteen kanssa, nukumme ikkuna auki, jolloin erään nimeltä mainitsemattoman koiran haukku kaikaa kahta kauheammin TAI tuon erään sirkkelisirkan "laulu", joka näin kesäisin sulostuttaa pihapiiriämme, riipii unet hajalle. Se ei ole mikään pikku kiva kaskas vaan sirkkelisirkka from HELL!!

Anonyymi kirjoitti...

Anteeksi, mutta repesin tuolle sirkalle. : D uskon kyllä, ettei siinä oikeasti ole mitään hauskaa.

-R

Janne kirjoitti...

Juu, nuo "hobo-karkoittimet" pitävät kyllä melkoista mekkalaa. Rumiakin ovat.

Mitähän olisi tapahtunut, jos olisi mennyt vähän ravistelemaan niitä puita. Kasa sirkkoja niskassa?

Yan-san kirjoitti...

Onhan noilla siivet, että kai ne sitten liihottaisivat tippuessaan pois. Tai sitten putoavat niskaan, hotkaisevat heiluttelijan ja liihottavat pois.

Naapuritalon seinällä pärisi juuri tuollainen kumazemi. Ihan älytön mekkala, kun seinä vahvisti sen pärinän. Ja näytti todellakin rumalta.