perjantai 15. toukokuuta 2009

Hei Muumintoroo-oo-ruuu

Vielä pari päivää voi Daimaru-tavaratalolla fiilistellä koti-ikävää. Ainakin, jos sattuisi olemaan kotoisin Tampereelta. Daimarussa on nimittäin esillä Muumin-näyttely, suoraan Tampereen Muumimaailmasta!

Kävimme Naokon kanssa paikan päällä avajaispäivänä. Alkuun tuumasimme, että ei voi olla totta, kun jono museon edessä kiemurteli ties kuinka kauas. Mutta ehei, kyseessä ei ollutkaan näyttelyn jono - vaan muumikrääsäpuodin jono! Mikäs muukaan, Japanissa kun ollaan!

Oli näyttelyssäkin sentään väkeä, mutta ei ruuhkaksi asti. Oli hauskaa nähdä ihania, vanhoja ja alkuperäisiä muumikuvia, joita olikin näytteillä 180 kappaletta. Lueskelin ääneen suomea ja ruotsia ja hämmästytin Naokoa muumien suomenkielisillä nimillä. No, hän hämmästytti minua japaninkielisillä.

Tässä kuvassa esimerkiksi hengailee nyoronyoroja (hattivatteja), Muumintorooru (Muumipeikko), Mii (Myy) ja Sunafukin (Nuuskamuikkunen).


Museokerrokseen pääsi muumihissillä!


Tove Janssonin esittely alkoi kaiken kattavasti: "Tove Jansson was a wise woman and a fine person." No, tottahan se!


Naoko kertoi, että jokaiselle japanilaislapselle muumit ovat tuttuja hahmoja ihan varmasti, sen verran suosittu tv-sarja ja etenkin Muumi-DVD:t ovat. Sarjikset ja kirjat sen sijaan olivat Naokolle ainakin aivan vieraita.

Naoko kertoi yhdeksi lempihahmokseen Sunookuno ojousanin eli Niiskuneidin, koska "hän on aina niin kiltti". Minä kerroin, että tykkään Moranista eli Möröstä. Kukaan ei taida pitää Sutinkiista (Haisuli), paitsi eräs saksalainenpa muuten tykkääkin!

Kun koko näyttely oli kierretty (japanilaiset tuntuivat naureskelevan eniten alkuaikojen pikkuriikkisille Muumeille ja sarjishuumorille), pääsimme itse asiaan, eli shoppailemaan!

Muitakin tosiaan oli samalla asialla.


Nämä olivat söpöjä keraamisia laattoja, joista sai tehtyä jääkaappimagneetteja. Ostin viisi.
Tuli myös hankittua uusi teemuki sekä kirjoituspaperia. Ihanasta vihreästä jätti-muumimukista maistuu vihreä tee paremmalta kuin ikinä!

Muuminäyttely matkaa Tokiosta seuraavaksi Sapporoon ja kiertää ensi vuoden kevääseen saakka Japskeja. Tänä vuonna on myös Suomi-Japani-diplomaattisuhteiden 90-vuotisjuhlinnat, jonka vuoksi tämäkin näyttely täällä on. Kaikkea aktiviteettia ja suomihemmoa on maahan saapumassa, täytyy pitää silmällä!

Tokiossahan on Moomin Café, Tokyo Domella, ja sieltä kuulemma saa Lapparia, saaristolaisleipää ja lohisoppaa. Itse olemme vain ohi kävelleet, mutta täytyy joku kerta käydä ostamassa leipää, ja ehkä Lapin Kultaakin! Paikkaa pitää joku Suomeen höynähtänyt muumifriikki. Ruokalistatkin ovat (myös) suomeksi! Onkohan siellä karjalanpiirakoita?

Muumi-aiheesta ja mukeista tuli mieleen Donki-kauppa, josta saa "edullisesti" "laatua". Tässä kuva "laadukkaista" muumimukeista. Ihan aitoa Arabiaa... (Huomaa siis kuvien laadukas jälki). Että eiku shoppailemaan!Ei kommentteja: