maanantai 30. maaliskuuta 2009

Ensimmäinen hanami

Sakura, eli kirsikankukka-aika, on saapunut Tokioon. Virallinen Opening-päivä oli jo 21.3., parasta katseluaikaa pitäisi riittää ainakin 7.4. saakka. Tuota katselua ja sakuran juhlistamista kutsutaan hanamiksi eli kukkapällistelyksi. Perustapa on piknik eli pussikaljaparty puistossa. Tähän mennessä on jo todistettu, että mukana on usein muutakin kuin pussibisseä. Paljon muutakin.

Ystäväni Suomesta oli kylässä viime viikolla, ja kävimme omalla hanamikävelyllä Uenon puistossa. Osa kirsikkapuista oli jo täydessä kukassa, mutta kaiken kaikkiaan kukkiminen oli ehkä 20-30% luokkaa. Päivä oli tiistai, mutta piknikporukoita oli jo mestoilla. Uenon puistossa paras sakurabongaus lienee kirsikkapuilla koristeltu kapeahko kävelykuja läpi puiston. Pääasiassa oli valkoisia kirsikankukkia, vähän pinkkejäkin.

Nämä kuvat on vain pokkarilla otetut, myöhemmin seuraa parempaa laatua, kun pääsemme oikein kunnolla puistoihin kameroimaan. Yhdellä jos toisellakin jo sojotti kännykamera kohti kukkasia, ja pääsimme itsekin innokkaiden fotaajien ikuistamiksi.

Extraroskiksia oli varattu reippaasti.Lauantaina sitten pääsin itsekin piknikille suomalaistyttöjen kanssa. Menimme Meguroon, joen varrelle. Siellä kirsikankukat tosin olivat vielä enemmän nuppujensa sisällä kuin Uenossa, mutta väkeä jo vaikka kuinka. Lähes kaikki paikat oli varattu sinisin piknikpressuin, mutta menimme eräälle paikalle, jolle oli varaus vasta sunnuntaille (tapana on varata paikka viemällä pressu ja siihen kirjattu varauskellonaika aamulla puistoon - tai jopa jättää yksi henkilö vahtimaan ja odottamaan iltaa ja muita), ja levitimme oman pressumme varaajien pressun päälle. Hiukan jännäsimme, tuleeko joku ajamaan meidät pois, mutta rauhassa saimme olla.

Meillä oli viimeisen päälle suomalaiset kesäpiknikherkut: salaatit, patongit, juustot, keksit, rypäleet, mansikat, skumpat ja vaahtokarkit. Japanilaisilla taas oli riisilihakalasapuskat kaikkine lisukkeineen, suurella osalla kaiken maailman keittimet, no, suunnilleen kokonainen keittiö mukana! Meidän ateriamme (ja koko olemassa olomme) aiheutti monissa hupia, ja saimme poseerata samassa valokuvassakin pahimpien ihmettelijöiden kanssa!


Illalla joen varsi oli tosi kaunis, kun lyhdyt syttyivät.Kursiivi
Meteli alkoi kasvaa tuntien kuluessa. Jotain valkokangastakin asentelivat. Eräillä oli tv-ruutu, josta tuli sumopainia. Ilma oli aika viileä, mutta hokkairon ja sormikkaiden kanssa ihan siedettävä. Kun tuli tarpeeksi kylmä, lähdimme lähistöllä asuvan kaverin luo viettämään Earth Houria kynttilöiden valoon - ja jatkamaan japanilaisesta elämänmenosta juoruamista!


Lopulta hanamijuhla päätyi rokkibaariin, jossa meno oli katossa (vai lattialla?)!


Joidenkin meno katkesi jo alkuillasta. Tässä japanilainen hanamijuhlija koisaa isänmaallisesti vanhan kunnon Suomen lipun alla!


Tokio aikoo nyt juhlia seuraavat pari viikkoa yötä myöten. Aamuyön junat olivatkin täyteen pakattuja, ja kaduilla juhlatunnelman saattoi aistia. Toivotaan, että säät siunaavat sievän sakura-ajan!

Ei kommentteja: