keskiviikko 31. joulukuuta 2008

Omisokaa, olkaa hyvät!

Akemashite omedeto gozaimasu! Eli oikein hyvää uutta vuotta Edo-Elmereiltä ja kumppaneilta!

Täällä on jo ilta, ja TV:ssä on menossa huikea lauluohjelma
Kōhaku, "Singing Battle Between the Red and the White Team", jolla on 50 vuoden perinteet japanilaisessa uuden vuoden aaton vietossa. Tunnetut laulutähdet ja jpop-bändit vetävät biisejä upeissa puitteissa upeissa vaatteissa. Ohjelman huipennusta emme taida nähdä, aikeissa on lähteä ennen puoltayötä temppeleille ja sitten Kabukicho:hon Shinjukuun hengaileen. Ulkona on tosin järkyttävän kylmä, mutta temppeleiltä pitäisi saada sakea... Puolen yön tietämissä kaikissa buddhalaisissa temppeleissä alkaa soida 108 kelloa eli Tsuri Gane. Ja ihmisiä on muurahaislaumoina. Katsotaan, mahdutaanko sekaan. Temppelille, jolle aiotaan mennä, Meijille, odotetaan sellaista paria miljoonaa henkeä...

Omisokaa, eli uuden vuoden aattoa, olemme toistaiseksi viettäneet aika perinteisesti. Päivä alkoi ousoujilla, tai toisin sanoen susuharailla eli suursiivouksella. Me emme tosin niin perinpohjaisia jaksaneet olla, kuin japanilaiset, jotka kuuraavat joka ikisen kolon, mutta teimme parhaamme. Sitten teimme kauppareissun ja sen jälkeen Toshikoshi sobaa eli sobanuudeleita norilla ja maustekastikkeella. Ei tainnut tulla ihan oikeaoppisia, vähän meni pehmeiksi, mutta koska pitkät nuudelit tuovat pitkää onnea uudelle vuodelle, niin ainakin ne pitkiä olivat!

Tänään tulisi myös kokata koko uuden vuoden ajan sapuska eli osechi, mutta ei nyt hulluuksiin mennä tämän kulttuurin kanssa. Keittiöveistä ei kuulemma saisi käyttää kolmeen päivään uuden vuoden alussa, joku jumalajuttu, mutta kyllä meidän perheessämme veitsi on aina valmiina! Ruokaa olemme kyllä hamstranneet, jääkaappi ja muutkin kaapit pullistelevat. Oikeasti uuden vuoden ruuan pitäisi olla kuivattua, kylmää tms. hyvin säilyvää, mutta onhan meidän jääkaapissa vielä hyvin säilyneet jouluruuatkin jäljellä... Uups, kaikesta vanhasta pitäisi tosin tänään päästä eroon!

Japanilainen vuodenvaihde merkitsee totaalista muutosta, vanha vuosi jää kerta kaikkiaan taa. Ne 108 kellonsoittoa vievät veke 108 pahaa asiaa, ns. syntiä, vaikkei syntiä Japanissa sinänsä tunnetakaan. Vautsi sentään, kun huomenna siis olemmekin synnittömiä ja puhtoisia!

Shimenawa-koristetta ja kadomatsu-asetelmia oven suussa meillä ei kyllä ole, vaikka kaupat ovatkin niitä pullollaan. Ne ovat sellaisia olkisen näköisiä risupuskia :) Jumalat tykkäisivät ja onnea toisivat, mutta nyt jäädään paitsi.


Traditioon kuuluu myös Hatsu Hinode, auringonnousun seuraaminen, mutta ellemme hengaa cityssä auringon nousemiseen saakka, niin voipi jäädä väliin. Aurinkoa on kyllä riittänyt, viikkoon ei ole tainnut olla pilvistä!

Huomenna meitä
varmasti pidetään surkimuksina, koska tuskin saamme yhtään Nengajoa eli uuden vuoden korttia. Postit jemmaavat kaikkien kortit postitoimistoihin (tai joihinkin hervottomiin jakelukeskuksiin - okusan entisenä Postin joululajitteluapulaisena tässä pohdiskelee että minkähänlaista se lajittelu Japanin miljoonamittakaavassa onkaan...) ja sitten postipoikaparat, joilla ei siis ole lomaa, jakelevat kortit koteihin 1.1.

Näin siis vuosi vaihtuu japanilaisittain ja uusi vuosi, Shogatsu, yritetään edoelmerilässäkin juhlia mahdollisimman "oikein". Mitää tinoja ja skumppia ja raketteja tässä kaivata!

Siis 2009: Kotoshimo dozo yoroshiku onegaishimasu! Eli ollos tämä vuosi onnenpotkuista pakahtuva meille ja teille ja meidän suhteillemme!

7 kommenttia:

eija kirjoitti...

Voi kun olisimme siitä korttijutusta tienneet. Toki teille YKSI kortti ainakin olisi pitänyt lähettää, että postipojilla töitä riittää!
Mutta hyvin olette muuten pärjänneet uudenvuoden tapojen omaksumisessa.
ELÄMYKSELLISTÄ ILTAA/YÖTÄ. Älkää jääkö muurahaisten jalkoihin!
OMISOKAA sinnekin!
t. kotijoukot

eija kirjoitti...

SIIS
ONNELLISTA Uutta Vuotta!

/mek kirjoitti...

Pitää tietty olla rainen sillä kotoshi on tämä vuosi ;). Jokos teillä on muuten kaasulämppäri hankittuna?

Onnekasta uutta vuotta sinnekin puolelle Tokiota.

t. J:n entinen kollega

/mek kirjoitti...

No nyt voi sitten jo sanoa kotoshi, ainakin Japanissa :D.

Laura kirjoitti...

Olipa mielenkiitoista lukea.

Jos tuosta korttihommelista olisin tiennyt, niin toki olisin minäkin pistänyt teiän postipojalle töitä.

Kiintoisaa kuulla sitten miten siellä temppelillä sujui miljoonien muurahaisten joukossa.

Muuten, onko naapurin koira yhtään rauhottunut?

Onnea uudelle vuodelle!

Okusan kirjoitti...

Kiitos samoin!!
Ja koirasta, että naapurit ovat ilmeisesti nyt olleet koko ajan kotona (aina ne ovat, toinen ainakin), koska ei ole haukkua kuulunut. Rauha maassa ja ihmisillä vain ihan vähän krapula.

Yan-san kirjoitti...

Moi /mek,

Ei olla itse asiassa ostettu lämppäriä. Ihan kohtuullisesti ollaan pärjätty nyt näillä mitä meillä on. Tosin, jos alkaa olla useamman päivän ajan alle nollaa, niin sitten voidaan olla pulassa.

Huutokaupasta näytti halvin käytetty kaasulämppäri irtoavan 6000 jenillä, mutta olisi tietenkin viisasta varmistaa Tokyo Gasin asentajalta, että se on varmasti turvallinen. Ja tällä kielitaidolla en ole ihan varma miten moinen keskustelu etenisi :)

Hyvää uutta vuotta.