maanantai 30. marraskuuta 2009

Muiden japanilaisia lapsia

Japanilainen työkaverini sai lapsen. Lounaskeskusteluissa onkin puhuttu viime aikoina lapsen saamiseen liittyvistä laillisista oikeuksista ja synnyttämiseen liittyvistä kustannuksista. Se, joka sattuu olemaan työnantajana, merkitsee näköjään paljon tässä maassa. Koitin etsiä vielä lisää tietoa, mutta varsinkin englanniksi netti on täynnä kaikenlaista epämääräistä hälinää vanhempien oikeuksista.

Ilmeisestikin se on fakta, että työlain mukaan isät ovat oikeutettuja peräti kahdeksan viikon isyyslomaan. Mutta, tuolta ajalta maksetaan vain 30% palkasta. Jokainen arvannee, paljonko japanilaiset miehet keskimäärin käyttävät tuosta lomasta. Todellisen isyyslomapituuden vaikuttaa määrittävän firman myöntämien täysipalkkaisten isyyslomapäivien määrä. Meidän firmamme tapauksessa näitä päiviä on kolme.

Työkaverini lapsi syntyi keisarinleikkauksella, joten synnytyksen tarkka päivä oli tiedossa. Niinpä hän piti vapaata synnytystä edeltävän torstain ja perjantain, jolloin leikkaus suoritettiin. Seuraavan viikon vaimo oli sairaalassa, joten mies kulki kodin, työpaikan ja sairaalan väliä. Sairaalan vierailuaika loppui jopa isien tapauksessa kello 19, joten eräänäkin päivänä hän ehti tavata vaimoansa vain kymmenen minuutin ajan. Niin, töistä ei sovi livistää paljoa aiemmin, vaikka perheeseen olisi juuri syntynytkin lapsi.

Seuraavan viikon lauantaina vaimo pääsi sairaalasta kotiin, joten mies piti maanantain ja tiistain isyyslomaa. Ilmeisestikin toisen päivän vuosilomista (jotan meillä on 12 päivää) tai palkattomana, koska isyyslomapäiväthän loppuivat jo maanantaihin. Keskiviikkona hän palasi taas töihin. Eräänäkin iltana esimiehemme oli pitänyt tätä ja toista työkaveria toimistolla suunnittelemassa päivityksiä peräti kello 23:een asti. Eli kukaan ei näytä saavan erityiskohtelua, vaikka kotona olisikin leikkauksesta toipuva vaimo ja parin viikon ikäinen lapsi.

Synnytyksen rahallisesta puolesta tiedän ainakin sen, että normaalisti sairaalakulut ovat 120000-150000 jeniä. Meidän työpaikkamme vakuutus maksaa ainakin nykyisellään 400000 jeniä lapsen syntymästä, joten sairaalakulut on katettu sillä. Me lähimmät työkaverit keräsimme yhteisen 25000 jenin lahjarahan onnelliselle isukille. Summasta suurimman osan maksoivat esimies ja muut managerit. Heh, ehkä esimies halusi vastinetta lahjarahalleen ja siksi piti pitkän illan töissä.

Yleensä isommat työnantajat maksavat jonkinlaisen onnittelubonuksen, mutta meidän firmassamme ei sellanen ole tapana. Eräs suuri japanilainen teleoperaattori maksaa ensimmäisestä lapsesta 50000 jenin bonuksen. Ja viides lapsi kirvoittaa jo peräti viiden miljoonan jenin potin! No, eipä se viiden lapsen kouluttaminenkaan tässä maassa halpaa ole, joten viisi miljoonaa hujahtanee hetkessä.

Joku kuitenkin nyt miettii sitä, eli: meille ei ole lapsia tulossa ainakaan juuri nyt.

3 kommenttia:

/mek kirjoitti...

Nuo sairaalakulut ovat kyllä mielestäni normaalisti jotain 400.000-500.000 jenin luokkaa ja Tokiossa 400 tonnin verran saa siis sairasvakuutuksesta (kokumin hoken) takaisin.

Aika yleisesti lapsen syntymästä saanee 100.000 jeniä ja yhden päivän lomaa firmalta. Eipä siis ihme, että vieläkin useat tulevat äidit lähtevät vanhempiensa luokse asumaan pari kuukautta ennen laskettua aikaa; pitäähän miehen saada rauhassa tehdä duunia...

Yan-san kirjoitti...

Niin, on hyvinkin mahdollista, että ymmärsin jotain väärin. Synnytys tapahtui Yokohamassa, joten oliisko se sitten ollut kalliimpi sairaala, että sen verran jäi vielä maksettavaa tuon vakuutusrahan päälle. Hänen vaimonsakin on tosin töissä, joten kai sieltäkin vakuutus jotain makselee.

Anonyymi kirjoitti...

Ei kannata ilmeisesti tosiaan tehdä lapsia Japanissa. Eli jos olette joskus jälkikasvua hankkimassa, niin teidän on varmaan pakko palta Suomeen. ; )

-Sisaresi