Aika kovaa, että 20 minuutin myöhästymisestä menettää puolikkaan päivän vuoden 12:sta palkallisesta lomapäivästä. Varsinkin, kun näitä päiviä joutuu käyttämään myös lääkärissä käynteihin ja muiden asioiden hoitamiseen. Aloin miettiä syitä tähän "viimeaikaiseen myöhästymisten lisääntymiseen" ja eipä tarvinut kovin syvältä tonkia. Vilkaisin kyseisen työkaverin pahvista kellokorttia, jossa näkyy töihin saapumis- ja lähtöaika. Viisi edellistä päivää näyttivät tältä:
- 10:00 - 23:50
- 10:02 - 23:47
- 10:01 - 23:41
- 10:17 - 23:53
- 10:05 - 23:38
Nyt siis selvennyksenä, että meidän työsopimuksessamme sovittu työaika on 10:00 - 18:30. Pahoittelen kielenkäyttöäni, mutta... mitä helvettiä?! Tyyppi vetää joka päivä yli VIISI tuntia PALKATONTA ylityötä, ja firman edustaja kehtaa kiittämisen sijaan kitistä 17 minuutin myöhästymisestä. Niin, sopimuksessa tosiaan lukee, että työt alkavat kymmeneltä, mutta silti! Kumma juttu, ettei kyseinen esimies ole lähettämässä porukkaa kotiin puoli seitsemältä, jotta kaikki ehtisivät ainakin työn puolesta saada kunnon yöunet. Näin tämä kohtuuton VÄSYMYKSESTÄ johtuva myöhästelykin ehkä vähenisi.
Tietyllä tavalla silti ymmärrän esimiestämme. Hänkin on hankalassa tilanteessa, sillä hän on omien esimiestensä silmissä huono johtaja, koska häntä ei kunnioiteta sen vertaa, että tultaisiin ajoissa töihin. Siltikin on aivan älytöntä, ettei tuo viisi tuntia ilmaista ylityötä merkitse yhtiön johdolle mitään. Pari kertaa olen itse asiassa havainnut jotain tuollaista kiusoittelua esimieheni suuntaan, kun on ollut puhetta mahdottoman projektin mahdottomasta aikataulusta. On ikään kuin vitsin omaisesti naureskeltu, että onko kyseessä huono johtaminen, kun ei synny tuloksia. Vaikka noille heitoille nauretaankin, tuntee niiden kohde sisällään varmaan suurta häpeää.
Itsellänikin oli joskus pieni konflikti pomoni kanssa, sillä olin ollut kuukauden aikana kahtena aamuna yli tunnin myöhässä. Ilmoitin tästä hyvissä ajoin ennen töiden alkua ja luulin, että se riittää, koska myöhästymisen syykin oli hyvä. Näinhän Suomessakin on totuttu, että työaika voi liukua kohtuullisesti, jos se ei haittaa muiden työskentelyä. Kuun lopulla pomo ilmoitti vähentäneensä minulta kaksi kertaa puolikkaan lomapäivän, koska olin ollut "poissa". Siitäkin huolimatta, että kyseisinä päivinä olin tehnyt vastaavasti illalla pari tuntia pidempään töitä.
Päätin protestoida asiasta varovaisesti, koska työaikaseurannan mukaan minulla näytti olevan kyseisenä kuukautena yli 18 tuntia ylimääräistä työskentelyä. Ja olin omasta mielestäni hyvittänyt poissaoloni olemalla saman päivän iltana pidempään. Tämä yli 18 tuntia kertyy, kun lähden töistä yleensä vähän jälkeen seitsemän, vaikka sovittu työaika loppuukin 18:30. Protesti johti lopulta siihen, että pomo palautti nämä jo poistetut vapaat, koska en tiennyt tätä käytäntöä. Hieno systeemi, että töissä vietetty aika toimii ainoastaan yhden tahon eduksi.
Samassa yhteydessä pomo mainitsi, että meillä "hyväpalkkaisilla" palkallinen ylityö alkaa vasta kello 22:n jälkeen, kun otin tuon kuukausittaisen ylityöaikani puheeksi. Tiedustelin eilen lounaalla yhdeltä puoleen yöhän istuvalta työkaverilta, saako hän korvausta kello 22:n jälkeiseltä ajalta, mutta vastauksena oli vain äimistyminen. Tätä korvausta siis pitää erikseen anoa, ja siitä on unohdettu mainita. Tai sitten sellaista korvausta ei edes ole olemassa. Korvauksen erikseen anominen kuulostaisi aika typerältä, koska meillä on olemassa se kellokorttisysteemi, joka tarkkailee poissaoloja minuutin tarkkuudella. Toisaalta en näe mitään motiivia, miksi pomoni olisi suoranaisesti valehdellutkaan asiasta. Ehkä ymmärsin jotain väärin...
Ei liene vaikea arvata, millaisia fiiliksiä tällainen työaikanipotus aiheuttaa, kun porukka koettaa tehdä parhaansa, jotta pysyttäisiin lähes mahdottomassa aikataulussa, ja silti kiitoksen tai korvauksen sijaan saa vain valitusta. Ei ainakaan tarvitse ihmetellä, miksi niin moni tuntemani japanilainen sanoo, ettei pidä työstään tai varsinkaan esimiehestään. Harmi vain, että tämän systeemin korjaaminen vaatisi muutoksia niin monella tasolla, että muutoksen käynnistäminen tuntuu aivan mahdottomalta. Kumma, ettei valtion johto ymmärrä, millaiset verotulot menetetään näistä maksamattomista ylityökorvauksista. Sama työmääräkin olisi varmasti tehtävissä lyhyemmässä ajassa, jos ihmiset eivät olisi koko ajan nukahtamaisillaan tai tekisi virheitä väsymyksen takia. Tai jos he saisivat keskittyä oleelliseen kaikenlaisten täysin turhien raporttien, joita ei kukaan koskaan lue, kirjoittamisen sijaan.
Loppuun vielä vertailun vuoksi omat työtuntini. Ikään kuin "todisteeksi", että oma pääni on jo pehmentynyt tai tämänkin systeemin kanssa voi yrittää tulla toimeen:
- 9:54 - 19:26
- 9:56 - 19:12
- 9:55 - 19:21
- 9:56 - 19:29
- 10:03 - 19:52
Erot saapumisajoissa johtuvat täysin omasta nopeudestani aamupuuhien osalta. Junat ja metrot kulkevat 99,9 prosenttisesti ajallaan. Siinäpä terveisiä VR:n, HKL:n ja YTV:n suuntaan. (Myönnetään, ettei täällä ole metrisiä lumimassoja kiskoilla ja teillä).
8 kommenttia:
No kyllä tuo sikäläinen työkulttuuri omasta mielestäni kuulostaa suht pehmeäpäiseltä. Ei oikein käytännön tasolla toimi sitten ne "työajat", joista teoriassa on sovittu. Ja kyllä joustaa pitäisi kohtuuden rajoissa. Ei taideta työvoimaa hirveästi arvostaa, ihmiset on kuin muurahaisia. Pidemmän päälle tuollainen työtahti kyllä tekee ihmisistä raunioita, ainakin osasta. Kaveri-salarymanisi ei noilla työajoilla ehdi edes kunnolla baarin tiskille nuokkumaan työajan jälkeen...:)
Tuosta olikin puhetta silloin siellä ollessamme, että vaikka työtä tehdään Japanissa pidempään kuin täällä Suomessa, niin työtehokkuus ei ole yhtään sen parempaa. Hukkaan heitettyä energiaa, joka sitten maksimoidaan illalla sakella. ;)
Liekö tuossa osittainen syy Japanin tiettävästi varsin korkeisiin itsemurhiin, kun yhteiskunta ajaa ihmiset aina vain tehokkaampiin tulosvaatimuksiin fysiikan kustannuksella. Heikot sortuvat rumemmalla tavalla.
Japani on kuitenkin melkoinen talousmahti, mutta mikä sen hinta on yhteiskunnalle.
Täytyy muistaa, että itse puhun nyt täysin yhden työpaikan kokemuksien pohjalta, mutta kyllä nämä kokemukset tuntuvat tukevan muualta luettua japanilaisesta työelämästä.
Alan ehkä kallistua siihen, että kokouksien pitoa voitaisi jotenkin järkevöittää. Tyypit, jotka ovat resursseja, jotka vievät projektia eteenpäin, istuvat lähes päivittäin useissa kokouksissa. Eikä siellä välttämättä edes käsitellä heidän työhänsä liittyiviä asioita. Tuntuu, että kaikki yksityiskohdat täytyy päättää yhteisesti kokouksessa, eikä ole sellaista speksausvastuuta, jolloin yksi henkilö tekee speksin ja tämän speksin pohjalta sitten keskusteltaisiin. Näitä kokouksia ja niihin liittyviä pöytäkirjoja vähentämällä ei varmaan tarvitsisi istua iltaisin tekemässä päivällä tekemättä jääneitä töitäkään.
Meidän firmassa tuollaista stereotyyppistä iltaryypiskelyä ei tapahdu. Ja eihän noin pitkien päivien jälkeen kukaan enää mihinkään ehtisikään. Muuten ryypiskelyä näyttää Japanissa tapahtuvan, kun kylillä näkee aina iltaisin viinanhajuisia pukumiesporukoita. Ehkä ero onkin siinä, että me ei käytetä pukuja.
Huh, aivan kammottavan kuuloinen työkulttuuri. Silkkaa orjatyövoiman käyttöä.
Ei varmasti mikään poikkeus japanilaisessa työelämässä, mutta siltikin aivan hirvittävää riistoa. Ei 10-23 päiviä tekevillä ihmisillä ole enää ihmisarvoista elämää.
Ei ihme, että niin moni japanilainen ajautuu burn outiin ja itsemurhaan, kun ei vain yksinkertaisesti enää jaksa tuollaista selkänahan repimistä.
Eikö japanissa ole mitään ammattiliittoja tai työläisten opikeuksia ajavia tahoja, jotka voisivat puuttua tuohon ylityö-riistoon?
Tässä on sellainen lähtökohtainen ongelma, että ei ketään pakoteta tekemään pitkää päivää. Minä lähden "ajoissa", eikä minulle ole koskaan sanottu, että en saisi lähteä.
Ongelma on siis työläisissä itsessään, jotka elävät edelleen toisen maailmansodan jälkeistä aikaa, jolloin tehtiin pitkää päivää, että pärjättiin. Kun tilanne on tämä, että työvoima on itse sitä mieltä, että heidän tulee tehdä paljon töitä, on liiton paha puuttua asiaan. Painostus ja riisto lähtee ensisijaisesti omasta päästä. Töitä tehdään paljon, koska töitä on aina tehty paljon. Jos minä en tee paljon töitä, olen huono työntekijä.
Mitä nykyinen työlaki sanoo työtunneista ja työnantajan velvollisuuksista ylitöiden ehkäisemiseksi on sitten eri asia. En tiedä, ei siellä sanota välttämättä mitään omavalintaisesta ylityöstä.
Kyllä tällaista mentaliteettia olen Suomessakin tavannut. Mitenkään nimiä mainitsematta kyseessä oli alunperin amerikkalainen firma, joka ilmeisesti euroopassa toimii saksalaisessa komennossa.
Esim. Työntekijöiden vessataukojen aika oli määritelty, ja jos olit vaikka minuutin myöhässä, sinähän kerpele olit minuutin velkaa ylitöitä virmalle, senkin myöhästelevä laiska mato!
Jos taas jouduit tekemään ylitöitä esim. minuutin...noh, se oli oma vikasi koska et osaa ajoittaa hommiasi, senkin kelloa katsomaton laiska mato!
Kapitalismi siis rulettaa maailmanlaajuisesti ;)
Eijeijei, ei tällä japanilaisella ylityöskentelyllä ole erityisesti tekemistä kapitalismin kanssa. Kuten sanottua, se tarve työskennellä lähtee ihmisten omasta päästä, eikä työpaikan sääntökirjassa siihen pakoteta.
Totta kai on tämä alkamisaika, johon mennessä tulee saapua, ja se lukee myös työsopimuksessa.
Hah! Onneksi ainakin mun duunipaikassa on eri meininki. Flextime toimii ja joustoa löytyy.
Tiedä sitten onko Kansain tyypit ja firmatkin vaan rennompia. ;)
Lähetä kommentti