keskiviikko 13. tammikuuta 2010

Okusanin keitokset, osa: Munakoiso-misokeitto

Heti alkuun, että ei, tämä ei ole keittokirjablogaus eikä tarkoitus ole antaa reseptiä. Lähinnä siksi, ettei sellaista ole, koska aina viskon ihan summamutikassa asioita pataan.

Ajattelin kuitenkin alkaa kasata hieman ylös japanilaisia ruokalajeja, joita olen kokkaillut tai yrittänyt kokata, tai lähinnä kyseessä ovat "japanilaiset ruokalajit" suomalaisuudella sekopäisyydellä höystettyinä.


Eilen, kun oli järkkykylmyys, kokkasin keittoa. Keitto on pakkasilla parasta! No, ei nyt pakkasta ollut, mutta silti lämmin liemi sisälmyksissä auttaa kylmässä kodissa uskomattoman paljon.


Tein tällä erää MUNAKOISO-MISOKEITTOA.

Keittelin vettä, jonne heittelin ainakin: pari pientä munakoisoa kuutioina, reippaasti pehmeää tofua kuutioina (tofun saa hyvin leikattua kuutioiksi, jotka eivät hajoa, kun pitää tofua kädessä, ei siis leikkuulaudalla - meidän sopivan tylsä Fiskarsimme soveltuu oivasti tähän käyttöön), lisäksi vähän uppopaistettua tofua kuutioina, sipulia, tuoreen inkiväärin suikaleita (raastinta emme omista) sekä sellaisia röpelöisiä sieniä, mitähän ovatkaan, en muista, mutta hyviä sieniä sopivan kokoisina kimpaleina. Liemen maustoin soijalla ja lorauksella miriniä. Lopuksi sekoitin mukaan ISON köntsän oranssia misoa sekä ripottelin pinnalle paahdettuja seesaminsiemeniä PALJON. Mison lisäämisen jälkeen ei saa enää keittää.


Siinä se, ei mitään ihmeellistä! Mutta tosi maukasta. Kelpaa myös hyvin seuraavana päivänä, vaikka mison maku vähän muuttuukin. Ehkä tosin jopa parempaan suuntaan...!
Samaa keittoa voi tehdä misoraamen-versiona eli raamennuudeleita messiin. Tai tietysti yksinkertaisempana misokeittona tofulla ja kevätsipulilla.

Itse pidän paljon enemmän pelkän mison kuin mison ja dashin (kalahiutalekastike) mausta. Monien mielestä misokeitto ei maistu oikealta ilman dashia, mutta minusta dashi ei ole hyvää... Mikä johtunee tietysti kasvissyöjyydestäni! Paras misokeitto on kalaton!


Tänään meillä tehdään makaronilaatikkoa leipägrillissä, joten japanilaiset kokeilut väistyvät hetkeksi... Vaikka kokeiluhan tuokin on - tosin jo
kerran niin hyvin onnistunut, että luottamuksellinen suhde koitoksen kanssa on jo syntynyt. Ja paljon ketsuppia sitten!

1 kommentti:

soile kirjoitti...

Kuullosti hyvälle:) Teillä on tosiaan kylmä? Täällä on aika jäistä mutta kotona ei tarvi palella:)